Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje končala 31. generacija poklicnih gasilcev

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig je danes z usposabljanjem za pridobitev naziva poklicni gasilec končala 31. generacija. V njej je bilo 43 kandidatov iz vse Slovenije, šolanje pa so uspešno opravili prav vsi. Gasilce je nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec.

"Gasilstvo ni poklic, ampak poslanstvo. Gasilec, tako poklicni kot prostovoljni, gre na pomoč v vročini, ob požarih, poplavah in naravnih nesrečah, da bi nemudoma pomagal," je v nagovoru 31. generaciji poklicnih gasilcev dejal minister za obrambo Marjan Šarec. Poudaril je spreminjajoče se vrste nesreč, obenem pa spomnil na požar leta 2022 na Krasu, silovite lanske poplave in nenehne ujme, ki smo jim priča v zadnjem času. 

Za gasilce so nujni sodobna oprema, znanje za delo z njo in nenehno usposabljanje, a brez povezanosti gasilcev in njihove srčnosti nikakor ne bi bili tako uspešni, kot so, je poudaril. V čestitki novi generaciji poklicnih gasilcev jim je minister Marjan Šarec zaželel kar najbolj uspešno delo. Kot je dejal, so med polletnim usposabljanjem spoznali tudi lastne meje in pokazali, da so si med seboj ter drugim pripravljeni pomagati.

Program usposabljanja je potekal od 3. januarja do 20. junija 2024. sestavljen pa je bil iz 401 ure teorije in 518 ur prakse, v sklopu katere so kandidati po 14 dni praktičnega dela opravili v Enoti Sežana in v svoji matični enoti. Zdaj že poklicni gasilci so usvojili osnovne gasilske veščine in operativne postopke dela na požarnih in tehničnih intervencijah ter na posredovanjih ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Ob zaključku šolanja so opravili izpite iz petih predmetov, in sicer iz gasilskega orodja in naprav, osnovnih gasilskih veščin, operativnih postopkov dela in požarne varnosti, danes pa so imeli zahteven preizkus v okviru praktične vaje.

Novo usposobljeni gasilci so v gasilskih oblačilih postrojeni na ploščadi centra na Igu

43 kandidatov prihaja iz vse Slovenije, šolanje pa so uspešno opravili prav vsi. | Avtor: Ministrstvo za obrambo

1 / 4