Skoči do osrednje vsebine

Gimnazijci iz Celja obiskali vlado in spoznali delo ministra za okolje, podnebje in energijo

Nekaj več kot osemdeset dijakinj in dijakov tretjih letnikov Gimnazije Celje Center so v okviru vladnega pedagoškega programa Aktivno državljanstvo spoznali delo vlade. Minister Bojan Kumer jim je predstavil svoje delo in nanizal številne predloge, s katerimi lahko vsak prispeva k varčni rabi energije, zmanjševanju odpadkov in trajnostni mobilnosti.

Minister Kumer je dijakom uvodoma pojasnil, da dajejo na lani ustanovljenem ministrstvu velik poudarek podnebju. Podnebne spremembe so v našem neposrednem okolju iz leta v leto bolj opazne: stoletna suša, požar na Krasu, pojav tornada v Ilirski Bistrici in ne nazadnje najhujše poplave, ki so lani avgusta prizadele obsežen del Slovenije, so velik opomnik, da začnemo spreminjati lastne navade. Mladim je predstavil različne načine, s katerimi lahko prav vsak vpliva na varčnejšo rabo energije tako doma kot v prometu ter predstavil primer krožnega gospodarstva in ponovne uporabe odpadkov, ki so postali surovina za izdelavo pohištva.

V drugem delu obiska so dijaki in dijakinje spoznali delo Protokola Republike Slovenije in Urada vlade za komuniciranje. V medijskem središču smo dijakom dali možnost, da strnejo svoje vtise z obiska pred mikrofonom, kjer sicer stojijo predsednik vlade in ministri.

Dijakom in dijakinjam Gimnazije Celje Center smo zaželeli prijetne počitniške dni.

Fotografije z obiska Gimnazije Celje Center so na voljo na vladnem Flickr računu.