Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon o gospodarskem razvoju s slovensko manjšino v Porabju

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil pri Slovencih v Porabju na Madžarskem. Glavnina tokratnega obiska je bila namenjena seznanitvi z nekaterimi gospodarskimi investicijami, ki so bile izvedene oziroma so načrtovane v okviru finančnih spodbud za razvoj tega območja.
Minister s predstavniki manjšine, veleposlanikom in generalno konzulko stojijo pred zastavam.

Minister s predstavniki manjšine, veleposlanikom in generalno konzulko. | Avtor: Urad vlade za Slvoence v zamejstvu in po svetu

Ministra so spremljali veleposlanik Republike Slovenije v Budimpešti dr. Marjan Cencen, generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Dubravka Šekoranja, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem (ZSM) Andreja Kovacs, predsednik Državne slovenske samouprave (DSS) Karel Holecz in zagovornica slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss.

V izjavi za medije je minister izrazil zadovoljstvo, da je ponovno obiskal slovensko narodno manjšino v Porabju. »Ta skupnost je od vseh zamejskih najmanjša, ampak je izjemno učinkovita in povezana. V marsičem je lahko zgled ostalim,« je poudaril minister Arčon. Poseben poudarek je bil danes namenjen gospodarskim projektom in programom. »Prvi rezultati so že vidni in prav je, da se seznanimo, kako so bili projekti izvedeni.« Ob enem pa je pogled obrnjen tudi že v prihodnost. »Program snovanja gospodarskega razvoja vseh štirih zamejstev bomo pripravili na podlagi izkušenj iz Porabja,« je še povedal minister Arčon.

Delovni obisk je minister Arčon pričel na Gornjem Seniku, eni od sedmih vasi na poselitvenem območju Slovencev v Porabju. Najprej se je ustavil na sedežu Državne slovenske samouprave, ki slovensko narodno skupnost zastopa v okviru madžarskih upravnih struktur. Delovanje in vloga DSS sega na vsa področja manjšinskega življenja - od izobraževanja do gospodarskega razvoja. DSS je odgovorna tudi za upravljanje narodnostnih dvojezičnih osnovnih šol v Števanovcih in na Gornjem Seniku in treh vrtcev. Popoldne je minister obiskal Slovenski kulturni in informacijski center Lipa, kjer ima med drugimi sedež tudi Zveza Slovencev na Madžarskem, ki je nosilec kulturnega življenja Slovencev v Porabju in kot krovna organizacija združuje kulturna in športna društva. O stvarnosti in izzivih slovenske skupnosti na Madžarskem je minister spregovoril s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Kovacs, predsednikom Državne slovenske samouprave Holczom in zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Köleš Kiss.

V zadnjem obdobju so bili narejeni številni pozitivni premiki predvsem na gospodarskem področju. Programi za spodbujanje razvoja gospodarstva v Porabju bodo služili kot pilotni projekt za razvoj podobnih programov v vseh štirih slovenskih zamejstvih.

Minister Arčon si je danes ogledal dva primera uspešnega financiranja iz slovenskega vladnega Programa spodbujanja gospodarske osnove slovenske narodne skupnosti na Madžarskem 2021-2024. Obiskal je kmetijo Labritz, kjer mu je mlad porabski Slovenec, ki vodi kmetijo, razkazal mesnopredelovalni obrat in prodajalno mesnih izdelkov kmetije, ter si v nadaljevanju ogledal še Hišo jabolk in lokacijo za njeno nadgradnjo.

Sogovorniki so ministru predstavili projekt mlin Filó – gre za obnovo edinega slovenskega mlina v Porabju. Predstavili so tudi načrte za izgradnjo centra obšolskih dejavnosti ob Slovenski vzorčni kmetiji. Pot je ministra vodila še v Števanovce, kjer so mu predstavili projekt za obnovo edine slovenske žganjekuhe in stiskalnice bučnega olja. Za te omenjene projekte se načrtuje kandidiranje za sredstva v okvir skupnega SI-HU sklada na podlagi Sporazuma med Vlado RS in Vlado Madžarske o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje.

Dan bo minister zaključil na sprejemu, ki ga ob dnevu državnosti Republike Slovenije pripravlja Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru. Minister bo imel slavnostni nagovor.