Skoči do osrednje vsebine

Trajno urejamo prostore – Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Arhiv Republike Slovenije

Arhiv Repubike Slovenije (arhiv) se bo jeseni iz Gruberjeve palače preselil v prostore na Poljanski cesti 40. V Gruberjevo palačo pa se bodo preselili uprava Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), Služba za kulturno dediščino, Služba za razvoj in Center za preventivno arheologijo.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je skupaj z direktorjem arhiva dr. Andrejem Naredom in generalnim direktorjem ZVKDS Jernejem Hudolinom obiskala Gruberjevo palačo, kjer ima trenutno prostore arhiv. 

Kot je ob obisku Gruberjeve palače povedala ministrica, je obnova stavbe na Poljanski cesti 40 zaključena in kmalu bo zanjo pridobljeno uporabno dovoljenje. Ob tem je dodala, da "ta pomembna institucija po dolgih letih dobiva nove, sodobne in predvsem prepotrebne prostore. S tem na Ministrstvu za kulturo izpolnjujemo dolžnost, ki jo imamo do javnih zavodov, ki delujejo na področju kulture". 

Direktor arhiva dr. Nared je poudaril, da so bili prostori na Poljanski 40 arhivu namenjeni že pred več kot 30 leti. Ob tem je izrazil veselje, da bodo še letos tja pod eno streho preselili vse zaposlene v arhivu in prostore za uporabnike, kot so čitalnica, predavalnice, razstavni prostor in drugo.

V Gruberjevi palači bo ostal le še del arhivskih depojev, vanjo pa se bodo preselili uprava ZVKDS, Služba za kulturno dediščino, Služba za razvoj in Center za preventivno arheologijo. S selitvijo v Gruberjevo palačo ministrstvo rešuje dolgoletno prostorsko stisko ZVKDS. "Na ministrstvu smo se odločili, da bomo prostore v Gruberjevi palači, kjer je arhiv domoval šest desetletij, namenili Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Gruberjeva palača je baročni umetnostnozgodovinski kulturni spomenik in tudi s tega vidika je ustrezno, da prostore dobi ZVKDS, ki je javni zavod na področju kulture," je pojasnila ministrica. 

Kot je povedal generalni direktor ZVKDS Hudolin, bo selitev v Gruberjevo palačo po 25 letih največja prostorska pridobitev za ZVKDS. V Gruberjevi palači bodo združili pet, morda celo šest služb, ki jih imajo trenutno raztresene po Ljubljani. Ob tem je dodal, da bo selitev poleg racionalizacije prinesla nove možnosti tudi v vsebinskem smislu, saj bo objekt omogočil odpiranje zavoda javnosti (izobraževanje, popularizacija kulturne dediščine).