Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev 75. obletnice NATA na veleposlaništvu v Washigntonu, v sodelovanju z The Wilson Center

Veleposlaništvo RS v Washingtonu je v sodelovanju z The Wilson Center 3. junija organiziralo dogodek v počastitev 75. obletnice NATA in 20. obletnice Slovenije v NATU. Med temami so bile posledice največje širitve NATA v njegovi zgodovini, leta 2004, politika odprtih vrat Zavezništva, sodobni varnostni izzivi in grožnje v Evropi ter nadaljnja prihodnost Zavezništva.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu, je v sodelovanju z The Wilson Center, ki je edini s strani Kongresa akreditiran think tank, 3. junija 2024 organiziralo dogodek v počastitev 75. obletnice NATA in 20. obletnice Slovenskega člansta v NATU. Dogodek z naslovom 75 let NaTA in moč Zavezništba: širitev NATA po letu 2024; Širitev, odpornost, mir. je potekal na Veleposlaništvu Slovenije v Washingtonu.

Razprava je bila organizirana v dveh panelih. Med temami so bile posledice največje širitve NATA v njegovi zgodovini, leta 2004, politika odprtih vrat Zavezništva, sodobni varnostni izzivi in grožnje v Evropi ter nadaljnja prihodnost Zavezništva.

Prvi panel je moderirala gospa Robin Quinville iz The Wilson Center, sestavljali pa so ga veleposlanik Republike Slovenije Iztok Mirošič, veleposlanik Slovaške Radovan Javorčik, veleposlanik Romunije Andrei Muraru, namestnik veleposlanika Ukrajine Denis Sienik ter namestnik veleposlanika Litve Artűras Vazbys.

Drugi panel je moderiral veleposlanik Philip Reeker, The Wilson Center, sestavljali pa so ga Spencer Boyer, ASG/DGA, Liam Wasley, direktor pisarne za regionalne vojaške zadeve v pisarni za evropske in evrazijske zadeve (Department of State), Alton Buland, glavni direktor za evropsko in Nato politiko v Uradu sekretarja za obrambo (Department of Defence) ter veleposlanik Daniel Fried iz Atlantic Council.