Skoči do osrednje vsebine

Ministri za finance Slovenije, Avstrije in Hrvaške na skupnem srečanju v Gradcu

Ministri za finance Slovenije, Avstrije in Hrvaške – Klemen Boštjančič, Magnus Brunner in Marko Primorac – so se danes sestali na skupnem srečanju v Gradcu. Zavzeli so se za nadaljnji napredek pri vzpostavljanju Unije kapitalskih trgov in krepitev konkurenčnosti Evropske unije (EU).
Ministri stoji na balkonu, v ozadju se vidi Gradec

Ministri Klemen Boštjančič, Marko Primorac in Magnus Brunner | Avtor: Ministrstvo za finance

1 / 3

Ministri so sprejeli skupno izjavo, v kateri so poudarili prijateljske odnose in razvijajoče se gospodarske vezi med državami ter številne skupne prednostne naloge v pristojnosti finančnih ministrov EU. Med njimi sta Unija kapitalskih trgov, ki jo ministri vidijo kot enega ključnih projektov EU, in krepitev konkurenčnosti Unije z razvojem industrijske politike ter prilagoditvijo sedanjim in prihodnjim spremembam na energetskem področju. Kot pomembno so izpostavili tudi izogibanje razdrobljenim nacionalnim ukrepom.

Ministri so ob tej priložnosti podpisali tudi skupno pismo, ki ga bodo poslali evropski komisarki za finančne storitve, finančno stabilnost in Unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness. V njem so se zavzeli za nadaljnji napredek pri vzpostavljanju Unije kapitalskih trgov, še posebej na področju usklajevanja zakonodajnega okvira in zmanjšanja birokracije, predvsem za mala in srednje velika podjetja. Ob tem so poudarili pomembno vlogo tega projekta za nadaljnji gospodarski razvoj in investicije v zeleno ter digitalno preobrazbo v prihodnjih letih.

Slovenija že vrsto let podpira razvoj Unije kapitalskih trgov. Naš cilj je krepitev slovenskega kapitalskega trga in večja integracija v enotni trg EU. "Razvoj kapitalskih trgov je ena od prioritet Ministrstva za finance od začetka mojega dela. Pred dobrim letom smo v Sloveniji sprejeli strategijo razvoja kapitalskega trga, danes pa že delamo na implementaciji več kot 30 različnih ukrepov. Stvar strategije ni v tem, da ostane v predalu, ampak da se tiste stvari, ki so v strategiji napisane, izvedejo," meni minister Boštjančič.

Z ministroma Brunnerjem in Primorcem so izmenjali informacije, kaj naše tri države že delajo na tem področju. "Vesel sem, da smo usklajeni glede naših pogledov na Unijo kapitalskih trgov. Tukaj je pogled naših treh držav nekoliko drugačen od velikih, predvsem glede vprašanj nadzora in centralizacije nadzora," je dejal minister Boštjančič. Ob tem je napovedal, da bodo ministri še naprej sodelovali tudi s ciljem krepitve konkurenčnosti EU, zato že snujejo nadaljnje korake na tem področju.