Skoči do osrednje vsebine

Minister Novak se je srečal z veleposlanico Japonske

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak je na vljudnostnem obisku sprejel veleposlanico Japonske v Republiki Sloveniji, njeno ekscelenco Akiko Yoshida.

Na srečanju sta sogovornika izrazila zadovoljstvo nad dobro vzpostavljenim sodelovanjem med državama na več področjih skupnih interesov ter izpostavila možnosti za poglobitev odnosov na področjih v pristojnosti Ministrstva za naravne vire in prostor.

Minister je veleposlanico seznanil s potekom obnove prizadetih območij po katastrofalnih poplavah, ki so Slovenijo prizadele v letu 2023, in s tem povezanimi izzivi. V pogovoru sta ugotovila, da se državi dobro zavedata in čutita posledice spreminjajočega se podnebja ter nujnosti prilagajanja tem spremembam. Veleposlanica je predstavila japonski državni sistem določanja tveganja za naravne nesreče, ki je na stanovanjsko enoto natančen, ter obljubila pomoč pri navezovanju stikov z japonskimi strokovnjaki, ki so sistem razvili.

Sogovornika sta se dotaknila vprašanja jedrske politike obeh držav, posebej z vidika jedrske varnosti. Pri tem sta ugotovila veliko podobnosti med državama, saj jedrska energija predstavlja pomemben element v nacionalni energetski politiki.

Pogovor je tekel tudi o mednarodnem sodelovanju Slovenije na področju upravljanja z vodami: Republika Slovenija trenutno predseduje Barcelonski konvenciji o varstvu obal in morja Sredozemlja ter Mednarodni komisiji za varstvo reke Donave. Oktobra letos pa bo prevzela še predsedovanje Vodni konvenciji, katere deseto zasedanje bo v Ljubljani

Srečanje se je zaključilo s poglobljenim pogovorom o posodobitvi javnega potniškega prometa v Sloveniji, posebej na področju železnic, kjer so bogate izkušnje Japonske izrednega pomena.