Skoči do osrednje vsebine

Fajon na 8. mednarodni konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije najavila humanitarno pomoč

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je ob robu Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju udeležila mednarodne konference v podporo prihodnosti Sirije in regije. Pozdravila je prizadevanja posebnega odposlanca Organizacije združenih narodov (OZN) Geira Pedersena za doseganje napredka glede konflikta v Siriji in napovedala novo humanitarno pomoč Slovenije.

Ministrica Fajon je na konferenci, ki so se je udeležili ministri za zunanje zadeve držav Bližnjega vzhoda, EU in drugih držav ter visoki predstavniki specializiranih agencij OZN in regionalnih organizacij, pozdravila že osmi sklic konference. Slovenija se od leta 2013 redno odziva na humanitarne razmere v Siriji in v sosednjih državah s prispevki mednarodnim organizacijam v skupni višini 1,15 milijona evrov. Poleg tega je Slovenija v obdobju preteklih petih let prispevala več kot 1,1 milijona evrov za izvajanje humanitarnih projektov v Siriji.

"Sirsko ljudstvo že več kot 13 let trpi uničenje, smrt, grobe kršitve človekovih pravic in živi v obupu. Konec konflikta in uspešna politična tranzicija v Siriji bi se že zdavnaj morala zgoditi," je povedala ministrica in pozvala vse akterje, da delujejo v dobri veri in za dobro Sirije: "Potrebna je temeljita vključenost in sodelovanje s posebnim odposlancem OZN Pedersenom pri ponovnem zagonu političnega procesa pod sirskim vodstvom. Le politična rešitev za končanje tega konflikta lahko sirskemu ljudstvu povrne upanje."

Ministrica je povedala, da bo Slovenija še naprej pomagala Siriji in napovedala prispevek v višini 200 tisoč evrov.

Ob robu konference se je na dvostranskem srečanju pogovarjala z ministrom za zunanje zadeve Libanona  Abdallahom Boujem Habibom, s katerim sta govorila o razmerah v regiji in o EU podpori sirskim beguncev.