Skoči do osrednje vsebine

Javna obravnava Odloka o razglasitvi Frančiškanskega samostana Kostanjevica za kulturni spomenik

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Nova Gorica, je pripravil predlog za razglasitev Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici za kulturni spomenik državnega pomena.
Fotografija samostana iz zraka

Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici | Avtor: Željko Ćirković

Frančiškanski samostan Kostanjevica s cerkvijo romarskega značaja in s historičnim dostopom (Pot na Kapelo) stoji na stičišču različnih kultur ter že stoletja igra pomembno družbeno povezovalno vlogo, hkrati je z lego vrh griča izjemna prostorska dominanta. S samostanom povezano zgodnjebaročno cerkev krasijo bogate štukature in oprema, pod njo je grobnica Burbonov, kjer so pokopani zadnji člani te dinastije, skupaj z zadnjim francoskim kraljem Karlom X. V samostanu je Škrabčeva knjižnica, ki velja za eno bogatejših zbirk v Sloveniji.

Predlog Odloka o razglasitvi Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici za kulturni spomenik državnega pomena in spremljajoča gradiva so dostopna na portalu Moja eDediščina.

Javna razgrnitev predloga bo potekala na portalu Moja eDediščina do 7. junija 2024.

Pisne pripombe k predlogu odloka lahko zainteresirani v navedenem roku oddate prek spletnega obrazca na portalu Moja eDediščina ali po pošti na naslov Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Nova Gorica, Delpinova 16, 5000 Nova Gorica. 

Javna razprava bo 31. maja 2024 od ob 14. uri v prostorih Frančiškanskega samostana Kostanjevica, Škrabčeva 1, 5000 Nova Gorica.

Javna obravnava Odloka o razglasitvi Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici za kulturni spomenik državnega pomena je prva javna obravnava, ki jo izvajamo na portalu Moja eDediščina. Portal deluje v okviru aplikacije Informacijski sistem eDediščina (ISeD), ki jo je Ministrstvo za kulturo razvilo z namenom večjega vključevanja javnosti v postopke varstva dediščine v okviru projekta »Celovita informacijska podpora procesom varstva nepremične kulturne dediščine«.