Skoči do osrednje vsebine

Zaključena je oddaja vlog na 1. javni razpis iz podukrepa M05.2

Višina razpisanih nepovratnih sredstev za 1. javni razpis iz podukrepa M05.2 Podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, je znašala 9 milijonov evrov. Oddanih je bilo 106 vlog, s katerimi so vlagatelji zaprosili za 7,8 milijona evrov.
  1. javni razpis za podukrep M05.2 Podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov je bil objavljen 1. marca 2024, vnos vlog je potekal od 25. marca 2024 do vključno 22. maja 2024, do 14. ure.

Predmet podpore so bile individualne naložbe kmetijskih gospodarstev v osnovna sredstva za primarno kmetijsko pridelavo, ki so bila poškodovana ali uničena v poplavah v avgustu 2023, in sicer:

  • obnova gospodarskih poslopij in drugih objektov za kmetijsko dejavnost: ureditev in vzdrževanje objektov v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov in nakup pripadajoče opreme ter ureditev priključkov kmetijskega gospodarstva na objekte gospodarske javne infrastrukture,
  • nakup kmetijske mehanizacije,
  • agromelioracije na kmetijskih zemljiščih v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča ter zakonom, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev,
  • nakup rejnih živali,
  • obnova trajnih nasadov,
  • postavitev oziroma obnova pašnikov in obor za rejo domačih živali oziroma gojene divjadi ter nakup pripadajoče opreme,
  • nakup in postavitev rastlinjakov, ki niso objekti, ter nakup pripadajoče opreme.

Nepovratna sredstva v višini 9 milijonov evrov se zagotavljajo iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014–2020, in sicer:

  • dva milijona evrov za naložbe v izvedbo agromelioracij na kmetijskih zemljiščih, obnovo trajnih nasadov, ureditev trajnih nasadov, ureditev pašnikov ter nakup in postavitev rastlinjakov, ki niso objekti (sklop A),
  • sedem milijonov evrov za naložbe v obnovo gospodarskih poslopij in drugih objektov za kmetijsko dejavnost, za nakup kmetijske mehanizacije ter za nakup rejnih živali (sklop B).

Na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja je bilo na 1. javni razpis skupno oddanih 106 vlog, s katerimi so vlagatelji zaprosili za 7,8 milijona evrov.