Skoči do osrednje vsebine

Srečanje mreže evropskih uradov za intelektualno lastnino

Na Irskem je te dni potekalo letno srečanje mreže evropskih uradov za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Network - EUIPN), ki se ga je udeležila tudi direktorica slovenskega urada mag. Karin Žvokelj. Razpravljali so o prvem osnutku strateškega načrta Urada Evropske unije za intelektualno lastnino do leta 2030 in o medsebojnem sodelovanju.
Izvršni direktor Urada Evropske unije za intelektualno lastnino João Negrão in direktorica slovenskega urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj stojita pred foto steno z napisom letno srečanje EUIPN

Izvršni direktor Urada Evropske unije za intelektualno lastnino João Negrão in direktorica slovenskega urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj | Avtor: Urad Evropske unije za intelektualno lastnino

1 / 3

Letno srečanje je organiziral Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office – EUIPO) v sodelovanju z irskim uradom za intelektualno lastnino.

Poleg plenarnega zasedanja so udeleženci v dveh vzporednih skupinah na posebnih ločenih sejah aktivno razpravljali o ključnih izzivih in priložnostih EUIPN na različnih področjih.

Direktorica mag. Karin Žvokelj je sodelovala pri moderiranju teme promocija inovacij, ki je zelo aktualna tudi v Sloveniji. Na slovenskem uradu za intelektualno lastnino si prizadevamo za vzpostavitev sistema vrednotenja pravic intelektualne lastnine kot neopredmetenega sredstva, ki bi podjetjem omogočil pridobitev finančnih sredstev s strani bank ali investitorjev.

V povzetku razprave je direktorica poudarila, da neopredmetena sredstva predstavljajo velik del vrednosti podjetja. Ocenjuje se, da skupna vrednost obstoječih neopredmetenih sredstev predstavlja več kot 80 odstotkov skupne vrednosti podjetij, ki kotirajo na borzi.

Udeleženci so se strinjali, da je tema zapletena in težka, kljub temu pa je treba nadaljevati delo na tem področju in oblikovati sistem na ravni Evropske unije. Da bi evropska podjetja rasla, morajo biti sposobna svoje znanje pretvoriti v vrednost in komercializirati svoje inovacije.

O končnem osnutku Strateškega načrta EUIPO 2030 in Okvira za sodelovanje bosta odločala Upravni odbor in Odbor za proračun EUIPO na novembrski seji.