Skoči do osrednje vsebine

Generalna skupščina OZN je sprejela Resolucijo o mednarodnem dnevu spomina na genocid v Srebrenici

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela Resolucijo o mednarodnem dnevu spomina na genocid v Srebrenici leta 1995. Slovenija je bila med predlagateljicami resolucije. Pri tem smo izhajali iz mednarodnih načel priznanja, spomina ter spoštovanja žrtev in preživelih v genocidu.

Sprejem resolucije je pomemben zgodovinski trenutek, ki potrjuje zavezanost mednarodne skupnosti vsakoletnemu spominu na dostojanstvo žrtev genocida, ki je terjal najmanj 8.372 življenj. Genocid v Srebrenici sta kot dejstvo priznala Meddržavno sodišče (angleško International Court of Justice - ICJ) ter Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (angleško International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia - ICTY).

Sprejetje resolucije potrjuje pomen mednarodne solidarnosti pri obravnavi preteklih hudodelstev. Slovenija verjame, da lahko resolucija zapolni pomembno vrzel ter dolgoročno prispeva k miru, pravičnosti in spravi v Bosni in Hercegovini ter v regiji Zahodnega Balkana. Resolucija je odraz našega prepričanja, da so ti koraki nujni za napredek in ustvarjanje uspešne prihodnosti za vse. Slovenija ostaja zavezana boju proti nekaznovanju, spodbujanju sprave in spoštovanju pravic vseh posameznikov.