Skoči do osrednje vsebine

Brežice gostijo Evropski mladinski dogodek

Brežice kot prvo izmed slovenskih mest med 23. in 26. majem 2024 gostijo evropski mladinski dogodek (angleško European Youth Event - EYE). Mladi iz celotne EU na njem razpravljajo o ključnih družbenih vprašanjih ter oblikujejo in izmenjujejo svoje ideje o prihodnosti Evrope. Pred Brežicami so v letošnjem maju podobni dogodki potekali v Berlinu, Vilni in italijanskem Forliju.

Program EYE v Brežicah je v celoti prilagojen željam mladih, saj so od začetka  sodelovali pri njegovem nastajanju. Glede na njihove želje bo tridnevni program med drugim vključeval kulturno-umetniške kolonije s področja fotografije, likovnega ustvarjanja, improvizacijskega gledališča in drugih področij, »Ted talk-e« znanih Slovencev ter glasbene nastope med mladimi priljubljenih izvajalcev in izvajalk.

Na EYE Brežice bodo evropski poslanci z mladimi delili svoje izkušnje dela v Evropskem parlamentu. Pred samim dogodkom je namreč potekala spletna kampanja informiranja in ozaveščanja mladih o vlogi, rezultatih in vplivu Evropskega parlamenta na naša življenja ter spodbujanje k udeležbi na junijskih volitvah.

Program Evropskega mladinskega dogodka EYE v Brežicah

Lokalni EYE prinašajo edinstveno izkušnjo v evropska mesta in regije ter mladim po vsej Evropi ponujajo priložnost, da spoznajo drug drugega, se navdihujejo in izmenjujejo ideje s strokovnjaki, aktivisti in odločevalci. Lokalne EYE sofinancira in podpira Evropski parlament, organizirajo pa jih mladinske organizacije, da bi Evropo približali mladim in jih opolnomočili, da postanejo aktivni državljani in sodelujejo z Evropskim parlamentom.

EYE Brežice ob podpori Evropskega parlamenta organizira Zavod Mladinska mreža MaMa v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Občino Brežice in Mladinskim svetom Slovenije.