Skoči do osrednje vsebine

Poostren nadzor nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu

Uslužbenci Inšpektorata za infrastrukturo, Policije, Finančne uprave, Družbe za avtoceste (DARS) in Inšpektorata za delo so, ob podpori Evropskega organa dela (angleško European Labour Authority - ELA), danes na štirih lokacijah izvajali usmerjen in poostren nadzor nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu.

Nadzor predstavlja nadaljevanje skupnih aktivnosti, začetih v lanskem letu – podoben nadzor je bil izveden aprila lani na počivališču Dul, sledil je skupen nadzor na Hrvaškem v decembru 2023. Kot opazovalci so se danes nadzora na lokaciji avtocestnega počivališča Šmarje-Sap udeležili predstavniki hrvaških inšpekcijskih organov (delovna inšpekcija in prometna inšpekcija) in hrvaške policije (mobilna enota prometne policije), predstavniki nemške policije, med njimi tudi predstavnik Evropskega združenja prometnih policij, predstavniki ELA ter predstavnik Evropske komisije, ki pri Generalnem direktoratu za mobilnost in promet pokriva omenjeno področje. Nadzor nad izvajalci mednarodnih prevozov potnikov je nacionalno ter mednarodno usklajen, izvajal pa se bo tudi jutri, 23. maja 2024.

Vsak dan se širom Evrope izvajajo številne prevozne dejavnosti. Prevozniški sektor je ključen za evropsko gospodarstvo, ki se spopada s številnimi izzivi tako z vidika voznikov kot prevoznikov in ostalih udeležencev v prometu.

Nadzorni organi v zadnjih letih prejemajo številne prijave zoper izvajalce prevozov potnikov v mednarodnem prometu. Prijavam sledijo posamezni inšpekcijski nadzori nad izvajalci mednarodnih prevozov potnikov, tako v cestnem prometu kot tudi na sedežih domačih prevoznikov. V takih nadzorih so ugotovljene različne kršitve.

Današnje aktivnosti nadzornih organov, Inšpektorata za infrastrukturo, Policije, Finančne uprave in Inšpektorata za delo, ob podpori ELA, so bile usmerjene v temeljit pregled z vidika spoštovanja določb socialne zakonodaje (celovitost podatkov, časi voženj, odmorov in počitkov, celovitost podatkov, uporaba tahografa in voznikovih kartic), nadzor nad tehnično brezhibnostjo vozil, s katerimi se ti prevozi izvajajo in nadzor nad izvajanjem mednarodnih prevozov potnikov v cestnem potniškem prometu (spoštovanje dovoljenj, voznih redov in itinerarjev).

Aktivnosti usmerjenega in poostrenega nadzora nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu se na več lokacijah po Sloveniji izvajajo danes in jutri, 23. maja 2024. Ena od lokacija današnjega nadzora je bila tudi na počivališču Šmarje-Sap, na avtocesti proti Novemu mestu. Ob robu nadzora so izjave podali Patricija Furlan Fon, glavna inšpektorica Inšpektorata za infrastrukturo, Tanja Kocjančič, vodja Sektorja za cestni promet, Ministrstvo za infrastrukturo, mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije, Generalna policijska uprava, mag. Aleš Cantarutti, direktor Področja upravljanja, DARS, d. d. in Janko Petan, vodja kompetenčnega centra za promet, Finančna uprava.