Skoči do osrednje vsebine

Ob svetovnem dnevu čebel ministrstvo v urbanem okolju postavilo čebelnjak

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in generalni direktor Organizacije za prehrano in kmetijstvo Qu Dongyu sta ob svetovnem dnevu čebel na posebni slovesnosti naznanila začetek uporabe čebelnjaka na vrtu zunanjega ministrstva ter otvorila mednarodni forum "Čebele za ljudi, planet in mir."

Slovenija z veseljem pozdravlja že sedmi svetovni dan čebel, ki ga obeležujemo 20. maja. Vse od njegove razglasitve, do katere je prišlo na slovensko pobudo leta 2017, ostajamo zavezani mednarodni promociji in sodelovanju na področju zaščite čebel in opraševalcev ter njihovem prispevku k trajnostnemu razvoju, mednarodni stabilnosti in miru. "S hvaležnostjo in hkrati občutkom velike odgovornosti se spominjamo močne globalne podpore naši ideji, da z razglasitvijo tega dne spodbudimo večji mednarodni angažma za zaščito opraševalcev," je ob svetovnem dnevu čebel dejala ministrica Fajon. Po svetu ob tem dnevu poteka več kot 30 projektov, ki jih slovenska veleposlaništva izvajajo v sodelovanju z lokalnimi partnerji. Nekaj najboljših praks slovenske čebelje diplomacije je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije predstavilo v novi brošuri, ki jo je izdalo v okviru letošnjega svetovnega dneva čebel.

Ob tej priložnosti je ministrstvo postavilo prvi čebelnjak na svojem vrtu, ministrica Fajon in generalni direktor Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) Dongyu pa sta na slovesnosti simbolično naznanila začetek njegove uporabe. "Čebelnjak na vrtu našega ministrstva je izraz krepitve slovenske čebelje diplomacije, predstavlja poklon lokalnemu ekosistemu, ki skrbi za naše zdravje, prehrano in kakovost življenja. Je tudi poklon desetinam mednarodnih partnerstev in projektov ki s skrbjo za čebele skrbijo za ljudi, planet in mir," je poudarila Fajon. Dodala je, da je osredotočenost slovenske čebelje diplomacije v skrbi za okolje in opolnomočenju ranljivih družbenih skupin. V skladu s strategijo mednarodnega razvojnega sodelovanja so njene geografske prioritete na Zahodnem Balkanu, v evropski soseščini in v podsaharski Afriki. Sodelujemo tako z mednarodnimi organizacijami - FAO, Svetovnim programom za hrano, Organizacijo Združenih narodov za industrijski razvoj – kot vladami, strokovnjaki in civilno družbo.

Čebelnjak je umetniško delo mladih, ki so sodelovali pri oblikovanju in poslikavi. Fajon je izrazila zadovoljstvo nad kreativnostjo in umetniškim delom mladih Slovencev. "Čebelarstvo v Sloveniji kot način življenja je bilo pred dvema letoma vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine in zelo sem ponosna, da to dediščino ohranjamo živo doma in po svetu," je še dejala ministrica Fajon. Generalni direktor FAO Dongyu je na dogodku dejal, da mu je v čast vselej, ko pride v lepo, zeleno Slovenijo, kjer je veliko čebel, zato pozdravlja tudi odločitev, da bo v Sloveniji prvi čebelarski forum: "Želim vam veliko uspeha in dobrih debat. Že s tem, ko gostite prvi mednarodni forum o čebelarstvu, pišete zgodovino. To je majhen zgodovinski korak, kot majhna čebela z velikim učinkom."

Pri simbolnem začetku delovanja čebelnjaka sta prisostvovala tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan in urbani čebelar Gorazd Trušnovec.

V sklopu svetovnega dneva čebel bo v Ljubljani 22. in 23. maja forum "Čebele za ljudi, planet in mir", ki ga organiziramo FAO, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Povezal bo predstavnike vlad in mednarodnih organizacij, strokovnjake, gospodarstvenike in civilno družbo. Cilj foruma je, da pregleda dosedanje izkušnje in nove potrebe na področju mednarodnega sodelovanja na področju čebel in drugih opraševalcev ter oblikuje smernice za nadaljnje ukrepanje. V kontekstu okoljske in prehranske krize je potrebno bolje izkoristiti potencial opraševalcev za naslavljanje prehranske varnosti, obnove ekosistema, opolnomočenja ranljivih družbenih skupin ter krepitve mednarodne stabilnosti in miru.

Forum bo možno spremljati tudi preko avdio-video povezave. Več informacij, program in dostop do prenosa foruma.