Skoči do osrednje vsebine

Z dijaki in študenti o delu vlade spregovorila državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade

Dijakinje in dijaki Srednje šole Domžale in I. Gimnazije Celje ter študenti in študentke ekonomije na Strokovno izobraževalnem centru Brežice so danes obiskali Vlado Republike Slovenije. Zanje smo na sedežu vlade pripravili predstavitev vlade in njenega dela.

Dijaki in študenti so si najprej ogledali kratko video predstavitev vlade kot izvršilne veje oblasti, kako je sestavljena in kašne so njene naloge. Sledil je interaktiven kviz, kjer smo preverili, kako dobro so poslušali oziroma razumeli predstavljene informacije.

V nadaljevanju jih je nagovorila državna sekretarka za odnose z Državnim zborom v Kabinetu predsednika vlade Maša Kociper, ki je z njimi govorila o sodelovanju vlade z državnim zborom ter o političnem sistemu in volilni pravici. V pogovoru z mladimi je ugotovila, da si ne želijo volilne pravice s 16 leti, saj po njihovem mnenju takrat še niso dovolj zreli za odločanje na volitvah.  

V drugem delu je ena skupina dijakov in študentov obisk nadaljevala v vladnem novinarskem središču, kjer smo jim predstavili, kako Urad vlade za komuniciranje skrbi za obveščanje javnosti o delu vlade. Dijaki in študenti so se lahko preizkusili tudi v vlogi govorcev in novinarjev na novinarski konferenci.

Druga skupina pa je ostala v kristalni dvorani predsedniške palače, kjer jim je predstavnik protokola predstavil zgodovino palače, nekaj najzanimivejših dogodkov, ki so se odvijali v njenih prostorih, in osnovna pravila državnega protokola.

Fotografije z obiska dijakov Srednje šole Domžale in I. Gimnazije Celje ter študentov Strokovno izobraževalnega centra Brežice so na voljo na vladnem Flickr računu.