Skoči do osrednje vsebine

Slovenija prvič v zgodovini z letalsko enoto za pomoč pri gašenju iz zraka

Po katastrofalnih požarih poleti 2022 je slovenska vlada odločno ukrepala in sprejela inovativne rešitve za izboljšanje gašenja požarov iz zraka. V okviru Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) je bila ustanovljena posebna enota za gašenje iz zraka, ki je prva v zgodovini Slovenije.

Ta enota je popolnoma ločena od Slovenske vojske in Policije. Njena glavna naloga je uporaba posebnih letal za učinkovito gašenje požarov iz zraka. »Z že obstoječimi letali smo sposobni takojšnjega odziva na požare in izvajanja operacij gašenja,« je pojasnil generalni direktor URSZR Leon Behin.

Zahvaljujoč sodelovanju s podjetjem Air Tractor smo lani pridobili dve amfibijski letali, ki sta že opremljeni z amfibijskimi plovci. Tretje letalo bo prispelo do konca tedna, četrto pa pričakujemo do konca maja, s čimer bo flota popolna s štirimi letali. Operacije gašenja bodo potekale s pomočjo španskih pilotov. Enote bodo delovale 24 ur na dan in bodo zagotavljale nenehno podporo na terenu.

Kot je še pojasnil Behin, smo v celoti organizirali in opremili enoto, vključno z izobraževalnim programom za gasilce, ki so se specializirali za gašenje iz zraka. »Nedvomno so bili naši piloti skrbno izbrani in usposobljeni, da bodo lahko varno izvajali operacije v najrazličnejših razmerah.« Za financiranje celotnega projekta smo delno izkoristili finančna sredstva evropske kohezijske politike, namenjena izključno civilnim namenom.

Ta mejnik pomeni pomemben korak naprej v naši sposobnosti obvladovanja požarov in varovanja slovenskih državljanov. Z vzpostavitvijo te enote smo pripravljeni na učinkovit odziv na morebitne prihodnje izzive, ki jih prinašajo požari.

Kot je pojasnil predstavnik podjetja Air Tractor Hugo Arceo, že več kot 20 let poskušajo pomagati državam in vladam pri širitvi ter ustvarjanju gasilskega voznega parka. »Tako sem v zadnjem letu in pol, odkar smo se začeli pogovarjati, do zdaj videl, da je to verjetno najhitrejša vzpostavitev letalske enote za zaščito gozdov na svetu. Zasebna podjetja so zelo prilagodljiva, čeprav potrebujejo tri ali štiri leta, da začnejo delovati, mi pa smo leto in pol po začetku pogovorov nenadoma tukaj z letali in piloti ter vzdrževanjem, potrebnim za delovanje, ki bo trajalo naslednjih 20 ali 30 let.«

Skupinska fotografija 8 oseb.

Predstavniki Uprave za zaščito in reševanje te podjetja Air Tractor. | Avtor: Neja Pavlica

1 / 3