Skoči do osrednje vsebine

Izjava Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ob 69. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe

Ob 69. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe (ADP) poudarjamo, da je ADP za Republiko Slovenijo trajnega pomena, saj njen 7. člen predstavlja mednarodnopravno podlago za zagotavljanje pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Republika Slovenija je pravna naslednica pogodbe ter država zaščitnica svoje manjšine.
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, stavba

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve | Avtor: STA

Skrb za uresničevanje njenih pravic zato ostaja med prednostnimi nalogami slovenske diplomacije.

Obveze iz 7. člena ADP po skoraj sedmih desetletjih še vedno niso v celoti izpolnjene. Njihovo izvajanje je še posebej pomembno na področjih zagotavljanja ustreznega dvojezičnega izobraževanja od predšolske vzgoje do konca obveznega šolanja, javne rabe slovenskega jezika ter vidne dvojezičnosti.

Pričakujemo, da bo Republika Avstrija vložila dodatne napore za izpolnitev zavez iz ADP in zagotovila polno uresničevanje pravic slovenske manjšine tudi v skladu z mednarodnimi konvencijami o pravicah in položaju narodnih manjšin, h katerim je pristopila. Pozivamo k čimprejšnji implementaciji ustreznih rešitev za vprašanja, ki jih manjšina izpostavlja.

Ob tem se bo Republika Slovenija v odprtem dialogu s sosednjo in prijateljsko Republiko Avstrijo še naprej zavzemala za poglabljanje partnerskih odnosov, ki temeljijo na članstvu obeh držav v Evropski Uniji ter uresničevanju skupnih interesov v bilateralnem, regionalnem in mednarodnem okviru.