Skoči do osrednje vsebine

Več kot dvesto udeleženk in udeležencev konference Piloti pilotom

V Kongresnem centru Brdo pri Kranju je 8. maja Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije organiziralo prvo konferenco Piloti pilotom.

Reforma visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0 je umeščena v okvir mehanizma Načrta za okrevanje in odpornost. Kot vstopna točka v reformo že od leta 2022 poteka 38 pilotnih projektov na Univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Pilotni projekti se osredotočajo na posodobitve visokošolskih strokovnih študijskih programov, testiranje in vzpostavitev sistema mikrodokazil in visokošolsko didaktično opremljanje ter opolnomočenje pedagoških delavcev. Eden od ključnih ciljev Reforme je namreč opolnomočiti tako visokošolske zavode, da se bodo hitro in pravilno odzivali na družbene spremembe in potrebe, kot tudi uporabnike za delo in bivanje v zelenem in digitalnem okolju z možnostjo vseživljenjskega in trajnostnega izobraževanja.

Konference se je udeležilo več kot 230 udeleženk in udeležencev, večinoma visokošolskih učiteljic, učiteljev in sodelavk, sodelavcev ter tudi predstavnice in predstavniki različnih ministrstev in drugih institucij. Glavni cilj dogodka je bil spodbuditi izmenjavo mnenj in izkušenj ter prispevati k izboljšanju kakovosti in inovativnosti posameznih projektov ter celotnemu napredku v okviru Reforme visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0.

Srečanje je odprl državni sekretar dr. Matjaž Krajnc, ki je spomnil na ozadje formiranja pilotov, ki jih izvajajo javni visokošolski zavodi. Sledil je podrobnejši pregled inovacij in napredka po posameznih sodelujočih institucijah ter razprava o pomenu sinergije med naravoslovnimi in humanističnimi vedami. Osrednji in najbolj slikovit del dogodka je bila tržnica pilotnih projektov, kjer se je samosvoje in inovativno predstavilo vseh 38 pilotov.

Dogodek se je zaključili z okroglo mizo, kjer so sodelujoči visokošolski učitelji dr. Klavdija Kutnar, dr. Matej Makarovič, dr. Franci Pušavec, dr. Boštjan Vlaovič, dr. Janez Vogrinc, dr. Ana Vovk in predsednik Študentske organizacije Slovenije Luka Mihalič spregovorili o stanju in priložnostih na visokošolskem področju, ki se odpirajo s pilotnimi projekti. Beseda je tekla o pomembnosti didaktične podkovanosti, potrebah študentk, študentov in gospodarstva, inovacijah ter zelenem in digitalnem prehodu. S povzetkom in vpogledom naprej je dogodek zaključila vodja Sektorja za visoko šolstvo Duša Marjetič.