Skoči do osrednje vsebine

Obisk v zvezni deželi Baden-Würtembergu

Med 9. in 11. majem 2024 je veleposlanica dr. Ana Polak Petrič z delegacijo, v kateri sta bili generalna konzulka ga. Maša Šiftar in vodja SKICE Berlin ga. Saša Šavel Burkart, obiskala zvezno deželo Baden-Württemberg.

Cilj obiska je bil seznanitev z vsebinami, ki deželo povezujejo s Slovenijo, prispevati k poglobitvi sodelovanja na področju politike, gospodarstva in kulture, ter izraziti podporo tam živeči slovenski skupnosti.

Prvi del obiska je potekal v deželni prestolnici Stuttgartu in njegovi okolici. Veleposlanica je obiskala sedež častnega konzulata Republike Slovenije v tej zvezni deželi. Častnemu konzulu dr. Matthiasu Karlu se je zahvalila za dolgoletno podporo Sloveniji in slovenski skupnosti v Baden- Württemberg. Tudi on je izpostavil odlično sodelovanje, posebej na konzularnem področju in pri organizaciji promocijskih dogodkov Slovenije.

Veleposlanica se je z delegacijo sestala tudi z državnim sekretarjem dežele Baden-Würtemberg  za evropske in mednarodne zadeve g. Florianom Hasslerjem. Potrdila sta odlične in tesne odnose med Slovenijo in zvezno deželo, posebej na področju gospodarstva in v podonavski regiji. Izpostavila sta izzive, ki jih lahko skupaj bolje naslovimo in ponujajo priložnost za poglobitev odnosov – kot so zeleni prehod, razvoj obnovljivih virov in umetna inteligenca. Sogovornika sta potrdila interes tudi za tesnejše kulturno sodelovanje. Vsi skupaj pa nestrpno pričakujemo nastop slovenske moške nogometne reprezentance, ki bo na evropskem prvenstvu 2024 prvo tekmo z Dansko odigrala prav v Stuttgartu.  

Posebej prijetno je bilo v Stuttgartu spoznati tam živeče Slovenke in Slovence mlajše generacije, ki so slikovito opisovali svoje izkušnje iz življenja v Nemčiji. Navdušujoče je, da so vsi uspešni v svojih karierah kot zdravniki, ekonomisti, sociologi in farmacevti, ter da si skupaj z generalno konzulko ga Šiftar prizadevajo organizirati druženja slovenske skupnosti, tudi v okviru akademskih forumov in razprav.  

Delegacija se je sestala tudi z dr. Irmo Kern, lektorico slovenskega jezika na Univerzi v Tübingnu in odlično poznavalko življenja in dela Primoža Trubarja. Skupaj z njo si je ogledala pomembna spominska obeležja utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika in slovstva ter reformatorja Primoža Trubarja v Derendingnu, Tübingenu in Bad Urachu.

Drugi del obiska je potekal v mestu Nagold, katerega partnersko mesto so že 30 let Jesenice. Na povabilo župana Jürgena Grossmanna sta se poleg delegacije iz Jesenic “evropske tržnice” in festivala kultur v Nagoldu udeležili tudi veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in vodja SKICE Berlin Saša Šavel Burkart. Ob tej priložnosti je potekala slavnostna predaja častne zastave EU mestu Nagold, ki aktivno in uspešno udejanja povezovanje v Evropi in krepitev evropskih vrednot. Veleposlanica je bila poleg župana Jesenic Petra Bohinca in drugih visokih gostov slavnostna govornica. Med drugim se je zahvalila mestu Nagold za pomoč ob poplavah, ki so prizadele Slovenijo leta 2023. Mestoma Nagold in Jesenice je zaželela nadaljevanje uspešnega in plodnega sodelovanja. Na dogodku je sodelovala tudi folklorna skupina Julijana iz Hrušice