Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev 20. obletnice članstva v Evropski uniji

V Berlinu smo s tremi dogodki obeležili dvajseto obletnico pridružitve desetih držav v Evropsko unijo – Slovenije, Estonije, Latvije, Litve, Malte, Poljske, Slovaške, Češke, Madžarske in Cipra.

Dne 29. aprila je v berlinskem Deželnem parlamentu potekal dogodek "Better Together", organiziran pod vodstvom Evropske akademije Berlin, 30. aprila je v džez klubu Quasimodo potekal edinstveni koncert z desetimi glasbenicami in glasbeniki iz desetih držav "Jazz for Europe", 1. maja pa so osvetlili Brandenburška vrata v barvah Evropske unije.

Prvi del dogodka "Better Together" je bil zasnovan kot evropska tržnica, na kateri se je Veleposlaništvo RS v Berlinu predstavilo s svojo stojnico s slovenskimi dobrotami ter nagradno igro s slovenskimi izdelki. Sledila je panelna razprava in sprejem, na katerem so povabljeni govorci in govorke med drugim razpravljali o prihodnosti Evrope in pomenu 1. maja 2004. Na ta dan se je namreč začelo novo poglavje ne le za Evropsko unijo, ampak tudi za Berlin, ki se je tako znašel v geografskem središču EU.

Koncert "Jazz for Europe", na katerem je nastopila posebej za ta dogodek zasnovana glasbena skupina desetih glasbenikov iz desetih držav, ki so praznovale obletnico pridružitve v EU, je utelešal skupno evropsko idejo, sodelovanje in solidarnost.

Dogodek sta koncipirali in koordinirali vodja slovenskega kulturnega centra SKICA Saša Šavel Burkart in estonska kulturna atašejka Merit Kopli. Pri projektu so sodelovali in ga podprli veleposlaništva in kulturni inštituti Estonije, Latvije, Litve, Malte, Poljske, Slovaške, Slovenije, Češke, Madžarske in Cipra. Sprejem za povabljene goste in koncert sta potekala v priznanem džez klubu Quasimodo. Razprodan koncert, za katerega so bile na voljo vstopnice tudi za lokalno publiko,  je kuriral Andrea Marcelli, v Berlinu živeč glasbenik, skladatelj in producent, Slovenijo pa je zastopala v Berlinu živeča priznana džez pevka Mirna Bogdanović. Dogodek je moderirala Saša Šavel Burkart, slavnostni govor ob koncertu sta imeli Anna Lührmann, državna ministrica za Evropo in klimo na nemškem Zunanjem ministrstvu ter Marika Linntam, estonska veleposlanica v Berlinu. Na dogodku je bila med drugimi visokimi gosti prisotna tudi nemška državna ministrica za kulturo in medije Claudia Roth.

Obeležitev obletnice je zaokrožila slovesnost 1. maja, ko so osvetlili Brandenburška vrata v evropskih barvah. Dogodka se je udeležila tudi veleposlanica dr. Ana Polak Petrič. Ob tej priložnosti so, na pobudo Evropske komisije, širom Evropske unije osvetlili pomembne objekte. Poleg Berlina med drugim v Parizu, Rimu in Budimpešti.

Vseh treh dogodkov so se udeležili številni gostje ter mnogi predstavniki našega in tujih diplomatskih predstavništev. Širitev EU 1. maja 2004 je bila največja v zgodovini EU in s temi dogodki se spominjamo pomembnega mejnika, ko je Slovenija postala polnopravna članica Evropske unije. Pristop desetih držav pred dvajsetimi leti je prispeval k stabilnosti, blaginji in enotnosti Unije.