Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije med Slovenijo in Čilom

Med Slovenijo in Čilom so potekale politične konzultacije, ki sta jih na slovenski strani opravili državna sekretarka Sanja Štiglic ter politična in generalna direktorica mag. Mateja Norčič Štamcar, na čilski strani je konzultacije vodil generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Čila veleposlanik Rodrigo Olsen Olivares.

Državna sekretarka Štiglic in generalni sekretar Olsen sta pozdravila krepitev političnega dialoga med državama v zadnjih letih ter ocenila, da so odnosi med državama prijateljski in brez odprtih vprašanj. Državna sekretarka Štiglic je predstavila slovenske prioritete v času nestalnega članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) in s sogovornikom izmenjala stališča o aktualnih vprašanjih v mednarodni skupnosti. Strinjala sta se, da sta Slovenija in Čile podobno misleči državi, ki se v svoji zunanji politiki zavzemata za učinkovit multilateralizem in spoštovanje mednarodnega prava. Sogovornika sta ob tej priložnosti podpisala Memorandum o političnih konzultacijah med ministrstvoma za zunanje zadeve, ki bo prispeval h krepitvi dvostranskih odnosov ter dialoga o regionalnih in mednarodnih zadevah v skupnem interesu.

V nadaljevanju konzultacij sta politična in generalna direktorica Norčič Štamcar in generalni sekretar Olsen pregledala politično sodelovanje, na dvostranskem in multilateralnem področju. Ugotovila sta, da obstaja veliko možnosti za krepitev stikov na področjih skupnega interesa kot sta okolje in znanost. Izrazila sta zadovoljstvo nad tem, da se obe državi v svoji zunanji politiki zavzemata za enakost spolov in da ju poleg feministične zunanje politike združujejo enaki pogledi na spoštovanje in promocijo človekovih pravic, predvsem pravic otrok, žensk, invalidov in ranljivih skupin. Spregovorila sta še o odnosih med EU ter Latinsko Ameriko in Karibi ter pozdravila krepitev trgovinskih odnosov med regijama, še posebej po podpisu naprednega okvirnega sporazuma med EU in Čilom iz decembra 2023. Obravnavala sta še vprašanja globalne in regionalne varnosti, med katerimi so prevladovale razmere na Bližnjem vzhodu, v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu ter v regiji Latinske Amerike in Karibov.

Konzultacije  so se zaključile s pogovorom generalnega sekretarja Olsena z generalno sekretarko v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, veleposlanico, Renato Cvelbar Bek, v katerem sta obravnavala možnosti za okrepitev sodelovanja na področju gospodarstva, digitalizacije in umetne inteligence.