Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo o posvetovalnih referendumih

Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Glasovanje bo v nedeljo, 9. junija 2024, in sicer sočasno z volitvami poslancev Republike Slovenije v Evropski parlament.

Volivke in volivci bodo na posvetovalnih referendumih odločali o štirih referendumskih vprašanjih, in sicer:

  • »Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?«
  • »Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?«
  • »Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene?« in 
  • »Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?«.

Državljane in državljanke Republike Slovenije, ki v Republiki Sloveniji nimajo stalnega prebivališča ali se v času izvedbe zakonodajnih referendumov v nedeljo, 9. junija 2024, slučajno nahajajo v tujini, obveščamo, da bodo v nedeljo, 9. junija 2024, med 9.00 in 17.00 po lokalnem času, volišča vzpostavljena na naslednjih diplomatskih predstavništvih in konzulatih: Generalnem konzulatu (GK) v Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, Veleposlaništvu (VP) v Atenah, VP v Abu Dabiju, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP na Dunaju, VP V Haagu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu, Vatikanu.

Volivci v tujini

Zdomci

Volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja v tujini, pa bodo morali, če bodo želeli na posvetovalnih referendumih glasovati po pošti iz tujine ali na diplomatskem ali konzularnem predstavništvu z vzpostavljenim voliščem, najpozneje do 24. maja 2024 do 24.00 po slovenskem času državni volilni komisiji oddati vlogo za drug način glasovanja na referendumih.

Vsi volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so že oddali vlogo za glasovanje na evropskih volitvah po pošti iz tujine, bodo prejeli poštno pošiljko z volilnim gradivom tudi za posvetovalne referendume in jim ne bo treba oddati nove vloge. Nove vloge tudi ne bo treba oddati volivcem, ki so že sporočili, da bodo na evropskih volitvah glasovali na predstavništvih v tujini.

Izseljenci

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini, ki se glasovanja na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu ne morejo udeležiti ali v državi njihovega stalnega prebivanja ni predstavništva z vzpostavljenim voliščem, bodo lahko glasovali po pošti iz tujine, če bodo vlogo za glasovanje po pošti iz tujine Državni volilni komisiji oddali najpozneje do 24. maja 2024 do 24.00 po slovenskem času.

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo na dan glasovanja v Republiki Sloveniji, lahko glasujejo na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (na volišču omnia), če o tem najpozneje do 5. junija 2024 do 24.00 po slovenskem času obvestijo Državno volilno komisijo.

Vloge za glasovanje po pošti iz tujine, na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu z vzpostavljenim voliščem ali na volišču omnia lahko volivci oddajo na portalu eUprava.

Vsem, ki bodo želeli glasovati po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, svetujemo, da vlogo za drug način glasovanja čim prej posredujejo Državni volilni komisiji.

Podrobnejše informacije o referendumskih vprašanjih ter informacije o zakonih bodo objavljene na spletni strani Državne volilne komisije.