Skoči do osrednje vsebine

Z majem se spreminja sistem identifikacije in registracije prašičev

S 1. majem 2024 se v Republiki Sloveniji spreminja sistem identifikacije in registracije prašičev, ki bo pomagal varovati zdravje ljudi in živali ter omogočil učinkovito izvajanje kmetijske politike. Centralni register prašičev bo omogočal sledljivost živali in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Nova zakonodaja vključuje obveznosti imetnikov prašičev, ki morajo zagotoviti označitev živali, registracijo in priglasitev premikov v register ter vodenje evidenc v obratu. Novi sistem prinaša tudi poročanje o spremembah v staležu, rojstvih, poginih, kategorijah in vzpostavitev nove spletne ter mobilne aplikacije.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je vse izvajalce dejavnosti, ki imajo registrirano rejo prašičev, že obvestila o novem sistemu identifikacije in registracije prašičev. Izvajalci so prejeli obvestila in aktivacijske kode za dostop do portala Volos.

S 1. majem 2024 bo začel delovati novi Centralni register prašičev preko novega portala Volos, stari sistem pa ne bo več v uporabi. Imetniki prašičev, ki bodo na novo začeli z rejo prašičev, morajo pred prihodom živali na gospodarstvo poskrbeti za vpis v Evidenco imetnikov rejnih živali (EIRŽ). Izvajalci dejavnosti so dolžni izpolnjevati vse obveznosti glede identifikacije in registracije prašičev v skladu s predpisi.

Vsak izvajalec dejavnosti lahko pridobi dostop do Centralnega registra prašičev preko portala Volos, kar jim omogoča enostavno upravljanje podatkov o prašičih v njihovih obratih.

UVHVVR se zahvaljuje vsem rejskim in stanovskim organizacijam za sodelovanje pri uvedbi novega sistema. Več informacij o spremenjenem sistemu in obveznostih imetnikov prašičev je na spletni strani o identifikaciji in registraciji prašičev.