Skoči do osrednje vsebine

Vnos rastlin iz tretjih držav je lahko tveganje za zdravje tukajšnjih rastlin

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) poziva vse, ki bodo za prvomajske praznike odpotovali v države zunaj Evropske unije, naj v Slovenijo ne prinašajo tamkajšnjih rastlin, plodov in semen. Z njimi lahko v Slovenijo vnesejo tudi škodljivce in bolezni rastlin, ki pomenijo tveganje za zdravje tukajšnjih rastlin.

Podnebne spremembe in človekove dejavnosti, kot so trgovanje in potovanja, močno vplivajo na rastline. Škodljivi organizmi rastlin lahko brez primernega ukrepanja povzročijo ogromno gospodarsko in okoljsko škodo. Bolezen bakterijski ožig oljk, ki jo povzroča bakterija latinsko Xylella fastidiosa, je uničila več milijonov oljčnih dreves v italijanski deželi Apulija. Bakterija je bila verjetno na območje vnesena že leta 2008 z rastlinami kavovca iz Amerike. O najdbah te bakterije in škodi, ki jo je povzročila, poročajo tudi iz drugih evropskih držav.

Za preprečevanje vnosov bolezni in varovanja zdravja rastlin v Evropski uniji je treba vse rastline, ki se uvažajo iz držav zunaj EU, ustrezno pregledati in opremiti s fitosanitarnim spričevalom. Rastline, ki bi škodljivce in bolezni rastlin lahko prenašale med državami Evropske unije, pa je treba opremiti z rastlinskim potnim listom.

Škodljivce in bolezni rastlin lahko nevede prinesejo tudi popotniki, ki s potovanj iz tretjih držav v svoji prtljagi domov kot spominek prinesejo rastline, plodove ali semena. Na rastlinah, sadežih oziroma plodovih, semenih in nekaterih izdelkih iz rastlin (na primer leseni spominki, ki niso dovolj obdelani, ali izdelki, v katere so vdelana semena) se lahko skrivajo škodljivci in bolezni rastlin, ki lahko ogrožajo rastline v EU. Vnos rastlin, semen, plodov in rastlinskih izdelkov, s katerimi bi lahko v Evropo vnesli škodljivce in bolezni rastlin, je zato tudi zakonsko prepovedan.

Potnike obveščamo, da lahko brez sanitarnega spričevala iz tretjih držav v prtljagi s seboj prinesejo le ananas, kokos, durian, banane in datlje. Druge plodove ali rastline jim lahko ob mejni kontroli odvzamejo, v primeru izgubljene prtljage pa lahko rastlinski material v kovčku tudi zgnije.

Rastline nam zagotavljajo hrano, krmo za živali, gorivo, oblačila, gradbeni material, papir in kisik. Za kakovostno življenje si želimo tudi primerno okolje, urejeno krajino in biološko raznovrstnost. Vse to pa nam lahko dajo le zdrave rastline, zato je ohranjanje zdravja rastlin naša skupna skrb.

 

Več informacij

  • Vnos osebnih pošiljk rastlin in rastlinskih proizvodov

    Rastline in rastlinski proizvodi, ki izhajajo iz držav izven Evropske unije (EU) in se vanjo vnašajo po pošti ali prenašajo v osebni prtljagi potnikov, predstavljajo resno tveganje za zdravje rastlin na ozemlju EU. Zlasti rastline oziroma njihovi deli, nabrani v naravi ali kupljeni pri nepreverjenem prodajalcu na drugem kontinentu, lahko s seboj prinesejo virusno, bakterijsko ali glivično okužbo oziroma jajčeca in druge razvojne stadije rastlinskih škodljivcev, ki se lahko v našem okolju pretirano razmnožijo.