Skoči do osrednje vsebine

Slovenski vinarji osvojili Prago s svojimi izbranimi vini

Več kot 60 slovenskih vinarjev je imelo v ponedeljek, 22. aprila 2024, edinstveno priložnost predstaviti svoja vrhunska vina potencialnim češkim poslovnim partnerjem. Popoldanskega dela dogodka se je udeležilo preko 120 čeških poslovnih in medijskih partnerjev.

V večernem delu dogodka so bila vrhunska slovenska vina, turistične destinacije ter proizvodi z zaščiteno geografsko označbo oziroma zaščiteno označbo porekla predstavljeni diplomatski ter drugi javnosti. Večernega dela dogodka se je udeležilo preko 250 ljudi.

Na dogodku, ki ga je v palači Kaiserstein v centru Prage, organiziralo Veleposlaništvo Republike Slovenije, je bilo predstavljenih 374 vin iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel - Primorja, Posavja in Podravja. Potekala je tudi degustacija drugih lokalnih proizvodov, med njimi 7 proizvodov iz kakovostnega režima EU, kar je prispevalo k približevanju vzdušja in kulture srednjeevropske države z bogato zgodovino in tradicijo pridelave vina širši javnosti. Poleg vinarjev in 7 turističnih destinacij sta se predstavili tudi dve živilski podjetji: Celjske mesnine in Pomurske mlekarne.

Dogodek, katerega glavni cilj je bil poglobiti slovensko-češke poslovne odnose ter povečati prepoznavnost Slovenije kot odlične vinske in turistične destinacije, je odprla veleposlanica Tanja Strniša. Poudarila je, da prednost slovenskih vin ni le v njihovem odličnem okusu, temveč tudi v njihovi visoki kakovosti. Slovenija leži sredi evropskega vinorodnega območja, njene podnebne razmere, kakovostna zemlja in razgiban teren pa so idealno okolje za pridelavo grozdja. Skupna površina vinogradov v Sloveniji je približno 22 300 hektarjev, na katerih se prideluje 52 različnih sort, vključno z več avtohtonimi sortami. Več kot 140 čeških podjetnikov in potencialnih poslovnih partnerjev je imelo priložnost okusiti najboljše iz lokalne pridelave. "Trdno sem prepričana, da nam je danes uspelo v Prago pripeljati vsaj delček slovenske vinske tradicije," je dejala veleposlanica Tanja Strniša.

1 / 2

Srečanje je vodil najboljši sommelier Slovenije za leto 2022 Valentin Bufolin skupaj z glavno urednico revije Wine & Style Radano Vítkovó, ki je tudi sommelierka. "Slovenska vina, tako kot celo deželo, odlikuje raznolika paleta okusov in arom. Odražajo našo naravno dediščino in strast vinarjev do svojega dela. Skratka, so vina z dušo, ki nosijo bistvo naših vinogradov in naše kulture," je opisal Valentin Bufolin. Med degustacijo je bilo predstavljenih skupno 18 vzorcev tipičnih slovenskih vin, pridelanih po tradicionalnih in sodobnih metodah.

Številne kleti v vseh regijah še vedno uporabljajo tradicionalne metode pridelave, s katerimi poudarjajo kakovost in značaj vin. Vse bolj se uveljavlja tudi proizvodnja ekoloških vin, katerih nezamenljiv okus privlači ljudi po vsem svetu. Slovenija je edinstvena na svetu tudi zaradi najstarejše trte na svetu, Stare trte, ki se nahaja v Mariboru v Sloveniji, eno od njenih potomk pa je mogoče najti tudi na južnih vrtovih Praškega gradu ob kipu slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Predstavitev slovenskih vin in zaščitenih izdelkov v Pragi

Predstavitev slovenskih vin in zaščitenih izdelkov v Pragi

1 / 39