Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim soglašala s spremembami in dopolnitvami Splošnih pogojev poslovanja Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije ter v veljavni Načrt razvojnih programov 2024–2027 uvrstila nov projekt.

Sprejete spremembe splošnih pogojev poslovanja javnega sklada

Na današnji seji odbora za državno ureditev in javne zadeve je vlada soglašala s Spremembami in dopolnitvami Splošnih pogojev poslovanja Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije (javni sklad).

Spremembe se nanašajo na posodobljene pravne podlage. Dodani sta novi pravni podlagi, in sicer Zakon o urejanju trga dela (ZUTD) in Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSVD), Uredba o porabi sredstev evropske kohezijske politike v Republiki Sloveniji v programskem obdobju 2014-2020 za cilj naložbe za rast in delovna mesta pa se nadomešča z novo Uredbo o izvajanju uredb (EU) in (EURATOM) na področju izvajanja evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 za cilj naložbe za rast in delovna mesta.

Javni sklad skrbi tudi za izvajanje mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme skladno z ZSDV, zato se kot legitimna podlaga za določitev obsega sredstev, pogojev, meril in postopka ureditev pravnih razmerij javnega sklada in stranke dodaja javni poziv, s čimer se omogoči izvajanje postopkov dodeljevanja računalniške opreme v izposojo v okviru mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme.

Finančna sredstva, potrebna za izvajanje poslovne politike javnega sklada, se določijo v vsakoletnem poslovnem in finančnem načrtu javnega sklada.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Vlada je v Načrt razvojnih programov 2024 - 2027 uvrstila nov programski projekt – Točkovni kemijski detektorji

Na odboru je vlada v Načrt razvojnih programov 2024 - 2027 uvrstila nov programski projekt – Točkovni kemijski detektorji.

Od leta 2005 se v Slovenski vojski uporablja točkovne kemijske detektorje ChemPro 100, za katere proizvajalec ne zagotavlja več rezervnih delov. Predmet investicije je nabava novih točkovnih kemijskih detektorjev za potrebe enot Slovenske vojske zaradi nadomestitve obstoječih točkovnih kemijskih detektorjev.

Detektorji so namenjeni odkrivanju kontaminacije z bojnimi strupi in toksičnimi industrijskimi snovmi ter tudi kontroli izvedene dekontaminacije. Za ohranjanje obstoječe zmogljivosti kemične točkovne detekcije je treba nadomestiti detektorje ChemPro100 z novimi. Zaradi razširitve knjižnic bojnih strupov, novih tehnologij in izpolnitve ciljev zmogljivosti po povezovanju detektorjev v mrežo, je cilj investicije nakup zmogljivejših kemijskih točkovnih detektorjev, oblikovanje modula JRKBO (jedrska, radiološka, kemična in biološka obramba) za bojno podporo ter sodelovanje v dejavnostih sistema zaščite in reševanja.

Povečanje zmogljivosti novih detektorjev glede na obstoječe, bo izraženo v razširjeni knjižnici bojnih strupov z novo generacijo bojnih strupov, zmogljivostjo zaznavanja kemičnega agensa pod mejo detekcije s prikazovanjem grafa, vgrajenim modulom za usposabljanje, povezavo več detektorjev v mrežo, možnostjo namestitve detektorjev na robote ali teleskopske palice.

Investicija v nakup točkovnih kemijskih detektorjev sledi strateškim in planskim dokumentom. Z novimi kemijskimi detektorji bodo opremljeni oddelki in skupine za dekontaminacijo znotraj enot Slovenske vojske.

Glede na navedeno je namen programskega projekta v enotah SV nadomestiti dotrajane kemijske točkovne detektorje z novimi zmogljivejšimi detektorji. Nakup bo obsegal 26 kompletov točkovnih kemijskih detektorjev. Izhodiščna vrednost projekta znaša 789.331,70 EUR z DDV.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Mnenje vlade na sprejeti sklep Državnega sveta k zaključkom javne razprave »Načrt za podnebno nevtralno in energetsko suvereno Slovenijo«

Na seji odbora za gospodarstvo je vlada sprejela mnenje na sprejeti sklep Državnega sveta k zaključkom javne razprave »Načrt za podnebno nevtralno in energetsko suvereno Slovenijo« in ga pošlje Državnemu svetu.

Vlada je podala svoja pojasnila k posameznim zaključkom javne razprave »Načrt za podnebno nevtralno in energetsko suvereno Slovenijo«.

Na javni razpravi, ki je potekala v Državnem svetu 26. januarja 2024, sta sodelovala tudi Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) in Konzorcij institucij pod vodstvom Instituta Jožef Stefan (IJS), ki MOPE zagotavlja strokovno in tehnično podporo pri pripravi osnutka posodobitve Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Predstavila sta časovni potek in stanje posodobitve NEPN ter osnutek prenove politik in ukrepov NEPN.

Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo