Skoči do osrednje vsebine

Povzetek poročila o občasnem varnostnem pregledu ter načrt sprememb in izboljšav nuklearke Krško

Začela se je izvajati tretja faza tretjega občasnega varnostnega pregleda (angleško Periodic Safety Review - PSR) Nuklearne elektrarne Krško (NEK), kar pomeni izvedbo načrta sprememb in izboljšav v obdobju pet let po odobritvi poročila. Za transparentno obveščanje javnost je bil izdelan povzetek poročila o PSR3 v slovenskem jeziku.

Poročali smo že o odobritvi poročila o tretjem občasnem varnostnem pregledu NEK, s katerim se je zaključila druga faza PSR3. Nadaljuje se izvajanje načrta sprememb in izboljšav, kar mora biti zaključeno v petih letih. Odobritev poročila o PSR3 pomeni, da je NEK izpolnila pogoje za podaljšanje obratovanja elektrarne za naslednjih deset let. Celovita ocena varnosti je pokazala na pomembno izboljšanje stopnje varnosti NEK v obdobju od prejšnjega PSR2, pri čemer je bil tu poglaviten prispevek zaradi varnostnih izboljšav v okviru Programa nadgradnje varnosti NEK.

Povzetek poročila o PSR3 je bil pripravljen v slovenščini in predstavlja cilje občasnega varnostnega pregleda, metodologijo, rezultate PSR3 in celovito oceno varnosti elektrarne. Povzetek poročila vsebuje tudi celoten načrt sprememb in izboljšav (oziroma akcijski načrt), ki je enak kot v končnem poročilu PSR3 in je zato objavljen v angleškem jeziku.