Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Golob na izrednem zasedanju Evropskega sveta

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Voditeljice in voditelji držav članic EU so razpravljali o aktualnih razmerah v mednarodni skupnosti, predvsem na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, o odnosih s Turčijo ter o konkurenčnosti evropskega gospodarstva, prihodnosti notranjega trga EU in Uniji kapitalskih trgov.

Po video povezavi so se sestali z ukrajinskim voditeljem Volodimirjem Zelenskim.

Več voditeljev držav članic EU je pozvalo k umiritvi napetosti na Bližnjem vzhodu, ki so se po iranskem napadu na Izrael še zaostrile, med njimi tudi premier dr. Golob. Podprli so uvedbo nadaljnjih omejevalnih ukrepov proti Iranu, vse strani pa so pozvali k zadržanosti.

»Razpravljali smo, kako zmanjšati napetosti na Bližnjem vzhodu in glede tega smo bili odločni – nagovarjati moramo vse partnerje v regiji, naj se vzdržijo eskalacije oziroma stopnjevanja napetosti. Edina pot do trajnega miru je, da se vsi zavedamo svoje odgovornosti. In to bomo zagovarjali glede vseh kriznih žarišč,« je povedal predsednik vlade. Dodal je, da »se je svet znašel na zelo nevarni točki, kjer je vojna postala sprejemljivo sredstvo za reševanje medsebojnih sporov. Ta proces je treba zaustaviti in ga vrniti nazaj v okvire, ki si jih vsi želimo. Pogajanja za mir morajo imeti prioritetno mesto.«

Člani Evropskega sveta so že na srečanjih marca in junija 2023 razpravljali o tem, kako zgraditi trdno gospodarstvo, ki bo kos izzivom prihodnosti in bo zagotavljalo blaginjo v Evropi. Enrico Letta, predsednik Inštituta Jacques Delors, je voditeljem in voditeljicam predstavil neodvisno poročilo o prihodnosti enotnega trga EU.

»Poročilo je obsežno, marsikaj v njem je zelo pozitivnega. Z nekaterimi stališči pa se Slovenija kot majhna članica ne more povsem strinjati. Pri tem gre za centralizacijo nekaterih, predvsem infrastrukturnih področij. Verjamem, da je unija kapitalskih trgov lahko na pravi način korak naprej,« je povedal premier.

Glede širitve EU stališče Slovenije ostaja nespremenjeno. »Slovenija se zavzema za širitev Unije, čaka nas pomembna razprava, na kakšen način se mora Unija reformirati, da bi bila širitev uspešna,« je še dodal predsednik vlade dr. Robert Golob.