Skoči do osrednje vsebine

Deveti posvet Platforme znanja: sooblikovanje desetega okvirnega programa za raziskave in inovacije

Okvirni programi za raziskave in inovacije so ključni programi Evropske unije financiranje raziskav in inovacij. Trenutni program, Obzorje Evropa, zajema obdobje 2021-2027. Do naslednjega okvirnega programa (OP) – desetega po vrsti, ki začenja 1. januarja 2028, nas ločijo dobra tri leta, priprave nanj pa že intenzivno potekajo.

Prvi prispevek k oblikovanju desetega okvirnega programa (OP) smo kot država posredovali v okviru velikega javnega posveta Evropske komisije, ki je 1. decembra 2022 odprla spletno posvetovanje o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti evropskih raziskav in inovacij.

Z namenom priprave stališča Republike Slovenije o desetem OP smo v letu 2023 izvedli 3 viharjenja na Direktoratu za znanost in inovacije ter sedmo Platformo znanja - Vizionarsko delavnico s prejemniki sredstev iz okvirnih programov.

Januarja 2024 smo izvedli Obzorski dialog z delegati programskih odborov Obzorja Evropa, imenovanimi eksperti, nacionalnimi kontaktnimi točkami za Obzorje Evropa in podpornega osebja za krepitev mreže Nacionalnih kontaktnih točk Obzorja Evropa.

16. aprila 2024 pa smo v okviru devete Platforme znanja izvedli nacionalni posvet sooblikovanja desetega OP za raziskave in inovacije.

Na dogodku je bila udeležba številčna in raznolika, saj so se zbrali predstavniki javnih organov, raziskovalnih institucij, visokošolskih ustanov, podjetij, zavodov, društev in drugi.

 

tortni graf, ki prikazuje odstotek tipa udeležencev posveta

struktura udeležencev posveta

Od začetka poti Platforme znanja smo stopnjevali raven dialoga in soustvarjanja. Od zgolj informiranja širšega kroga deležnikov o aktualnih pobudah Evropske unije, do intenzivnih razprav o predlaganih javno-političnih ukrepih Evropskega raziskovalnega prostora in raziskovanju tem, ki so ključne za prihodnost, od vsebin inovacijskih ekosistemov, skupnega znanja za zeleni prehod družbe, do Evropskih akademij.

Platforma znanja je postala prostor za izmenjavo, sodelovanje, mreženje in posvetovanje.

Posvet je bil namenjen analizi in diskusiji o aktualnem in prihodnjem okvirnem programu za raziskave in inovacije. Na dogodku smo se osredotočili na vprašanja, kot so razmerje med vlaganji v osnovno in aplikativno znanost, stabilnost programa in njegova fleksibilnost, vključevanje malih in srednje velikih podjetij ter družboslovja in humanistike, ter širitev udeležbe.

Tematske razprave v štirih manjših skupinah so se ukvarjale s strateškimi in izvedbenimi vidiki programa. Vsaka skupina je raziskala določeno temo in identificirala ključne izzive ter možnosti za izboljšanje prihodnjega okvirnega programa.

Cilj posveta je bil zbrati informacije in mnenja, ki bodo služila kot podlaga za prihodnje usmeritve Republike Slovenije v pripravi na deseti okvirni program.