Skoči do osrednje vsebine

Aprila obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine – pridružite se nam

Vsako pomlad, 26. aprila, obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je priložnost, da poudarimo vlogo, ki jo imajo pravice intelektualne lastnine pri spodbujanju inovativnosti in ustvarjalnosti. Kampanji se z različnimi aktivnostmi pridružujemo tudi na Uradu za intelektualno lastnino, med drugim z brezplačnim spletnim predavanjem za širšo javnost 24. aprila.

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization - WIPO) je za vodilno temo letošnje kampanje izbrala cilje trajnostnega razvoja. Kampanja poteka pod sloganom »Intelektualna lastnina in cilji trajnostnega razvoja: z inovacijami in ustvarjalnostjo gradimo skupno prihodnost«.

V ospredje je postavljena intelektualna lastnina, ki na inovativen način prispeva k reševanju glavnih izzivov, s katerimi se sooča človeštvo, in pripomore k bolj zdravim, varnejšim in udobnejšim življenjem ljudi in družbe kot celote.

Svetovni dan intelektualne lastnine 2024 bo priložnost za predstavitev osrednje vloge, ki jo imajo intelektualna lastnina, inovativnost in ustvarjalnost pri doseganju teh ciljev v korist vseh. Intelektualna lastnina je namreč pomemben katalizator za rast in razvoj in ima kot taka ključno vlogo pri izboljšanju življenjskih pogojev in varovanju našega planeta.

V spletnem orodju, ki ga je pripravil WIPO (v angleščini), si lahko na razumljiv in interaktivni način podrobneje ogledate podporo, ki jo pri zasledovanju 17 ciljev trajnostnega razvoja nudijo inovacije, podprte s pravicami intelektualne lastnine.

Brezplačno spletno predavanje

V počastitev svetovnega dneva intelektualne lastnine 2024 bomo na uradu organizirali brezplačno spletno predavanje o osnovah intelektualne lastnine, ki bo v sredo, 24. aprila 2024, ob 10. uri.  

Na predavanju bomo predstavili, kaj je intelektualna lastnina, kako jo varujemo pri nas in v svetu ter kako pravice intelektualne lastnine podpirajo inovativnost in kreativnost, ki je potrebna za tlakovanje poti do trajnostne prihodnosti.

Dogodek je namenjen širši javnosti, od posameznikov na začetku svoje poti do že uveljavljenih podjetnikov, izumiteljev in ustvarjalcev ter vsem tistim, ki vas zanima širša tema trajnostnega razvoja in inovacij.

Preprosto se nam pridružite prek povezave, predhodne prijave niso potrebne.

WIPO Galerija ustvarjalcev sprememb – odprte nominacije

WIPO Galerija ustvarjalcev sprememb (v angleščini) je priložnost za predstavitev tistih, ki v svojem okolju, družbi ali globalno že ustvarjajo rešitve, ki pripomorejo k trajnostnim ciljem. Vabimo vas k nominaciji nadarjenih inovatorjev, ustvarjalcev in podjetnikov (v angleščini), ki že uporabljajo pravice intelektualne lastnine za pospeševanje inovacij in ustvarjalnosti za boljšo prihodnost in katerih delo je navdih za druge.

Na spletni strani WIPO lahko preberete več o svetovnem dnevu intelektualne lastnine 2024, celotni kampanji, obravnavani temi in orodjih, ki so na voljo (v angleščini).

V Sežani na ogled razstava o tehnologiji proti požarom

V Kosovelovem domu v Sežani je do 21. aprila 2024 na ogled razstava o tehnoloških inovacijah, ki nam pomagajo v boju proti požarom. Na razstavi si je mogoče ogledati razvoj gasilske opreme, maketo slovenskega satelita, ki zaznava in spremlja požare, se preizkusiti v gašenju požara s pomočjo 3D očal ter izvedeti, kdaj bo Kras ponovno ozelenel.

Organizirata jo Urad za intelektualno lastnino in Evropski patentni urad, z eksponati in fotografijami pa sodelujejo tudi Park vojaške zgodovine Pivka, Vojaški muzej Tabor Lokev, podjetje Skylabs iz Maribora ter Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana.

Razstava je odprta vsak dan v tednu med 10. in 18. uro. Vstop je brezplačen. Lepo vabljeni!

500 podjetnic

23. aprila bomo prisotni tudi na dogodku 500 podjetnic na Gospodarskem razstavišču. Najdete nas lahko na informativni stojnici, na voljo pa sta tudi dva termina v svetovalnem kotičku, in sicer ob 13:40 in 14:00 za individualno svetovanje na področju intelektualne lastnine. Možnost za prijavo bo v kratkem objavljena na spletni strani dogodka.