Skoči do osrednje vsebine

Razstava Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo izboljšati svet

V Kosovelovem domu v Sežani je od danes dalje na ogled razstava o tehnoloških inovacijah, ki nam pomagajo v boju proti požarom. Na razstavi si je mogoče ogledati razvoj gasilske opreme, maketo slovenskega satelita, ki zaznava in spremlja požare, se preizkusiti v gašenju požara s pomočjo 3D očal ter izvedeti, kdaj bo Kras ponovno ozelenel. Razstava bo na ogled do 21. aprila, vstop je brezplačen.

Organizirata jo Urad za intelektualno lastnino in Evropski patentni urad (EPU), z eksponati in fotografijami pa sodelujejo tudi Park vojaške zgodovine Pivka, Vojaški muzej Tabor Lokev, podjetje Skylabs iz Maribora ter Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana.

Razstava je namenjena ozaveščanju splošne javnosti o nastanku, preprečevanju in posledicah gozdnih požarov ter ponovnemu pogozdovanju. Namenoma je umeščena v regijo, ki je bila med najbolj prizadetimi v nedavnih uničujočih požarih na Krasu. Razstava na interaktiven način predstavlja vlogo inovacij in tehnologije pri spopadanju z gozdnimi požari. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi več predmetov, ki so zavarovani s pravicami industrijske lastnine.

V razstavo so vključeni tudi intervjuji s slovenskimi raziskovalci, gasilci in satelitskimi strokovnjaki, ki zagotavljajo edinstvene vpoglede v sodobne tehnologije za gašenje požarov in reševanje življenj.  Med njimi so tudi pričevanja tistih, ki so se borili z gozdnim požarom leta 2022.

Slavnostne otvoritve se je udeležilo približno 150 ljudi. Zbrane so nagovorili državni sekretar mag. Dejan Židan, direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj in dr. Gregor Zupančič, patentni strokovnjak iz EPU. Svoje izkušnje sta delila tudi poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in poveljnik Poklicne gasilske enote Sežana Blaž Turk.

Državni sekretar mag. Dejan Židan je poudaril:  »Sodelovanje med državo in ljudmi je ključnega pomena pri doseganju skupnih ciljev za našo boljšo in varno prihodnost. Nedavni požari so nas opomnili, kako pomembno je združiti moči in se skupaj boriti za preprečevanje tako hudih nesreč. Le skupno prizadevanje nam lahko zagotovi varnost in trajnostni razvoj našega okolja.« Dodal je, da intelektualna lastnina ni le gonilo napredka gospodarstva, ampak tudi ključno orodje za doseganje trajnostnih ciljev in razvoj družbe kot celote, zato je prav, da jo tudi s pomočjo takih dogodkov približamo vsem ljudem.

Direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj je v nagovoru dejala, da je namen razstave spodbuditi zavedanje, kako dragocena je inovacija in kako ključno je, da jo zavarujemo ter uporabimo v korist skupnosti. Razstava nam ponuja vpogled v to, kako intelektualna lastnina ni zgolj abstrakten koncept, temveč je povsod okoli nas v vsakdanjem življenju, tudi na področjih, ki so življenjskega pomena, kot je požarna varnost.

Platforma EPU o gasilskih tehnologijah

Na platformi EPU o gasilskih tehnologijah (vsebina v angleščini) je mogoče najti širok nabor izumov, od umetne inteligence in letalskih tehnologij do usposabljanja za gašenje požarov v virtualni resničnosti in negorljivih materialov. Področje gašenja požarov je trenutno področje z največjim številom vloženih patentnih prijav, pred odkrivanjem in preprečevanjem, zaščitno opremo in obnovo po požaru. Podatke črpa iz javne podatkovne zbirke Evropskega patentnega urada Espacenet, ki vsebuje več kot 150 milijonov dokumentov iz 100 držav, in omogoča hiter dostop do ključnih informacij.

To je ena od štirih pobud EPU, vključno s platformami Boj proti koronavirusom, Tehnologije za čisto energijo in Tehnologije za boj proti raku (vsebine v angleščini).