Skoči do osrednje vsebine

Vodstvo ministrstva na delovnem sestanku pri Gasilski zvezi Slovenije

Minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar Rudi Medved in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin so se na sedežu Gasilske zveze Slovenije sestali s predsednikom Jankom Cerkvenikom in njegovimi najožjimi sodelavci.

Na delovnem srečanju sta vodstvi Ministrstva za obrambo in Gasilske zveze Slovenije izmenjali informacije o najpomembnejših lanskih dogodkih in odprtih izzivih, zavzeli pa sta se tudi za nadaljnje poglabljanje sodelovanja. Minister za obrambo Marjan Šarec je kot zelo pomembna za področje gasilstva ocenil lani uvedena izjemno hitro povračilo intervencijskih stroškov države gasilskim organizacijam in nižjo, petodstotno stopnjo davka na dodano vrednost za nakup gasilskih vozil in opreme. »Gre za velik premik in tudi v prihodnje bo treba tako delovati,« je poudaril minister. Med pomembnejše nakupe s področja zaščite in reševanja sodi 40 specializiranih tovornih vozil z nadgradnjami, namenjenih odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč, ki bodo strateško razporejena po vsej Sloveniji. Za njihovo razdelitev so trenutno v pripravi merila, je pojasnil minister. Ob tem je opremljenost gasilskih organizacij po Sloveniji ocenil kot dobro in se še izpopolnjuje, ministrstvo pa kontinuirano za sofinanciranje nakupov opreme objavlja razpise.  

Minister Šarec je dejal, da se je dohodninska olajšava za operativne gasilce izkazala kot primerna. Državni sekretar Rudi Medved je pojasnil sistemsko uvajanje zavarovanja, ki bo najprej urejeno za prostovoljne gasilce, nato tudi za pripadnike drugih sil zaščite, reševanja in pomoči. Zdajšnja praksa je po občinah različna, cilj pa je, da država zavaruje vse pripadnike sil zaščite, reševanja in pomoči ter s tem razbremeni občine. Trenutno je na Ministrstvu za obrambo v pripravi Pravilnik o standardiziranih gasilskih zavarovanjih, ki opredeljuje takojšnje popolno financiranje osebnih zavarovanj gasilcev. Generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin je vodstvo Gasilske zveze Slovenije seznanil s posodobitvijo Uredbe o opremljanju, organiziranju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je predstavil perečo nepremičninsko problematiko gasilskih organizacij po Sloveniji in pobude na področju davčne zakonodaje. Pri tem sta vodstvi obeh institucij potrdili zavezo, da bo Gasilska zveza Slovenije delovala v sklopu nacionalnega centra za zaščito in reševanje, ki bo na Igu. Zavzeli sta se tudi za nadaljevanje dosedanjega zelo dobrega sodelovanja ter nadaljnjo nadgradnjo operativnega in koordiniranega delovanja sestavov sil za zaščito, reševanje in pomoč tako na lokalni kot tudi na regionalni in državni ravni.

Udeleženci delovnega srečanja sedijo za mizo in se pogovarjajo, v ozadju na desni je znak Gasilske zveze Slovenije

Delovno srečanje vodstev Ministrstva za obrambo in Gasilske zveze Slovenije | Avtor: Bruno Toič

1 / 2