Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanik Mirošič se je udeležil simpozija o Arktiki v Anchorageu na Aljaski

Veleposlanik Iztok Mirošič se je prejšnji teden udeležil 10. izvedbe simpozija o Arktiki - Arctic Encounter Symposium - v mestu Anchorage na Aljaski. Kot govornik je sodeloval tudi na panelu z naslovom Kaj se zgodi, ko arktično ne ostane na Arktiki (What happens when the Arctic Doesn't Stay in the Arctic).

Veleposlanik Iztok Mirošič se je na povabilo organizatorjev udeležil 10. izvedbe simpozija o Arktiki – Arctic Encounter Symposium v Anchorageu na Aljaski, ki je potekal med 10. in 12. aprilom 2024. Simpozija se je na pobudo veleposlaništva EU v ZDA udeležilo tudi večje število veleposlanikov držav članic EU v ZDA, saj so EU na konferenci posvetili posebno pozornost in dogodke.

Veleposlanik Mirošič je kot govornik sodeloval na panelu z naslovom Kaj se zgodi, ko arktično ne ostane na Arktiki (What happens when the Arctic Doesn't Stay in the Arctic), in sicer skupaj z znastvenikoma Dr. Sue Natali, vodilno znanstvenico za taljenje arktičnega permafrosta in njegovih posledic na Woodwell Climate Research Center v ZDA ter Dr. Brendanom Kellyem, izvršnim direktorjem in vodilnim znanstvenikom za študije o klimatskih spremembah na Arktiki, Univerze Aljaske.

Veleposlanik je na panelu predstavil slovensko podnebno in vodno diplomacijo, ki deluje samostojno, preko EU, Severnoatlantskega zavezništva (North Atlantic Treaty Organisation - Nato) in tudi v okviru našega nestalnega članstva v Varnostnem Svetu OZN, saj so klimatske spremembe vir pomanjkanja hrane, poplav, suš in migracij in s tem vprašanje miru in varnosti. Zanimanje za Arktiko je zaradi naglih klimatskih sprememb EU pokazala v prenovljeni EU arktični strategiji 2021, kjer se zavzema za sodelovanje pri zelenem prehodu, boju proti klimatskim spremembam in vzdržnem razvoju Arktike ter mirnemu sodelovanju na tem območju.

Med svojim obiskom na Aljaski se je veleposlanik Mirošič srečal tudi z namestnico guvernerja zvezne države Aljaska in ji predstavil Slovenijo ter možnosti bilateralnega sodelovanja. Prav tako se je sestal tudi z županom mesta Anchorage, Davom Bronsonom, ter predsednico Gospodarske zbornice Anchoragea, Kathleen McArdle, in ji predstavil interes slovenskih podjetij za poslovanje na Aljaski. V sklopu konference je sodeloval tudi na omizju profesorjev in študentov Northern Vision Fellows in jim predstavil slovensko zunanjo in obrambno politiko.

Srečal se je tudi s Slovenci, ki živijo na Aljaski, in sicer s profesorico literature na Univerzi Aljaske prof. dr. Katjo Perat in slovenskim študentom arktičnih študij na univerzi v Fairbanksu, Jušem Tavčarjem.