Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Pomembno je, kako se bomo pri našem razvoju znali tudi samoomejiti

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil posveta Akademije znanosti za trajnostni razvoj Slovenije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je zbrane tudi nagovoril. Tema posveta so bili izzivi in tveganja trajnostnega razvoja v Republiki Sloveniji.
Robert Golob stoji za govorniškim odrom in nagovarja prisotne v dvorani

Predsednik vlade dr. Robert Golob na posvetu Akademija znanosti za trajnostni razvoj Slovenije | Avtor: Žan Kolman/KPV

V svojem nagovoru je premier poudaril: "Ključno je, da se zavedamo, da mora biti naš odziv na podnebne spremembe bistveno bolj kompleksen, kot si predstavljamo." Ob tem je izpostavil, da pozitivnih rezultatov trajnostnega razvoja ne bo prinesel zgolj razvoj tehnologije: "Prilagoditev potreb bo ključna. Če ne bomo radikalno spremenili naših vzorcev obnašanja do izrabe prostora, ne bomo uspešni pri blaženju posledic podnebnih sprememb. Vedno se ukvarjamo samo s tem, kako bomo z novimi tehnologijami povečali možnost razvoja. Pomembno je, kako se bomo pri našem razvoju znali tudi samoomejiti."

Predsednik vlade je izpostavil jedrsko energijo kot tisto, ki se danes kaže kot najbolj učinkovita in nizkoogljična. Kot je znano, so politične stranke pred kratkim z ustavno večino podprle način in vsebino odločanja državljank in državljanov o energetski samooskrbi Slovenije in dolgoročni rabi jedrske energije. Referendum o tej pomembni tematiki naj bi bil predvidoma izpeljan v drugi polovici letošnjega leta. Slovenija je jedrska država in predsednik vlade je glede nadaljnjega trajnostnega razvoja Republike Slovenije izrazil optimizem: "V Sloveniji imamo dovolj obnovljivih virov energije, da je vsak od nas lahko energetsko samozadosten. Na tem delamo in verjamem, da bomo uspeli."