Skoči do osrednje vsebine

Pogovori o novem slovensko-japonskem partnerstvu

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon sta se v Tokiu srečala s predstavniki japonske vlade in gospodarstva na temo novega projekta vodikovih tehnologij. Slovenska podjetja in mestne občine so že ustanovile konzorcij za razvoj vodikovih tehnologij, kot mednarodnega partnerja pa si želijo Japonsko.
Skupinska fotografija ministrice Fajon in ministra dr. Papiča s predstavnikoma japonske poslovne zveze.

Ministrica Fajon in minister dr. Papič sta se ob obisku na Japonskem srečala s predstavniki japonske poslovne zveze. | Avtor: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Ministrica in minister ter gospodarska delegacija so se srečali s predstavniki japonske poslovne zveze, nato pa še z državnim mistrom za gospodarstvo, trgovino in industrijo Kazuchikakijem Iwatajem. Sredi marca letos je 18 slovenskih podjetij in mestnih občin podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov: Družba 5.0 – Prihodnost z vodikom. Konzorcij je organiziral Slovensko-japonski poslovni svet, koordinirala pa ga bo družba ELES. Želijo si, da bi pri projektu sodelovali tudi partnerji z Japonske.

Minister Papič se je o projektu pogovarjal s predstavniki japonskega gospodarstva in vlade že na preteklih dveh obiskih Japonske, kjer so izrazili interes za sodelovanje, če slovenska stran naredi prve korake, kar se je zgodilo s podpisom konzorcijske pogodbe. "Ker si prizadevamo za realizacijo enega največjih mednarodnih demonstracijskih projektov na področju vodikovih tehnologij, si želimo poglobiti slovensko-japonsko partnerstvo, ki ima uspešno zgodovino. S preteklim razvojnim projektom na področju pametnih omrežij, kjer sem tudi sam sodeloval kot strokovnjak, smo bili izjemno uspešni in prejeli celo nagrado za najboljši projekt na tem področju v svetovnem merilu," je dejal minister Papič. "Ponovno sodelovanje med Slovenijo in Japonsko na področju vodika bi predstavljalo uspešno združitev moči obeh držav za brezogljično družbo. V Varnostnem svetu OZN si skupaj prizadevamo za podnebno varnost in iskanje rešitev za podnebne spremembe, ta projekt pa bi prinesel skupno rešitev, ki v praksi sledi ciljem zelenega prehoda. Vedno sem vesela, ko diplomacija pomaga odpirati vrata za uspešne gospodarske, znanstvene in razvojne zgodbe," pa je po srečanjih povedala ministrica Fajon.

Minister Papič se bo v prihodnjih dneh na japonskem srečal še s predsednikom japonskega združenja za vodikove energetske sisteme Shigenorijem Mitsushimajem, veleposlanikom Evropske unije na Japonskem Jean-Ericom Pacquetom ter še nekaterimi drugimi predstavniki japonskega gospodarstva, znanosti in inovacij.