Skoči do osrednje vsebine

Podpis konzorcijske pogodbe za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov

V Sloveniji se obeta velik demonstracijski projekt na temo vodikovih tehnologij in to v svetovnem merilu; 18 partnerjev je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov: Družba 5.0 – Prihodnost z vodikom. Vsebinsko podpora jima bosta nudila Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstvo za okolje, prostor in energijo.

Če želimo doseči zelene zaveze o zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in ohraniti konkurenčnost evropske industrije, moramo najti čistejša alternativna goriva in nujno razviti njihove možnosti uporabe. »Vodikove tehnologije so zagotovo alternativa za mobilnost, industrijsko uporabo in za sezonske hranilnike energije, zato na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije podpiramo projekte, partnerstva in iniciative na tem področju,« je ob podpisu konzorcijske pogodbe dejal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič.

Idejo o novem projektu na področju vodikovih tehnologij je podprla tudi Evropska komisija in združenje Hydrogen Europe, želja Slovenije pa je, da bi pri projektu sodelovali tudi partnerji z Japonske. K pozitivnemu odnosu Japoncev do slovenskega predloga je ključno prispeval že izpeljan japonsko-slovenski projekt na področju pametnih omrežij, ki je bil prepoznan kot edinstven v svetovnem merilu. Podpis konzorcijske pogodbe je dokaz resnosti slovenske namere, da z mednarodnimi partnerji izpeljemo še en uspešen demonstracijski projekt. »Resda današnji podpis še ne pomeni začetka projekta, zagotovo pa je s podpisom storjen eden od odločilnih korakov na poti do cilja, do še enega pomembnega velikega demonstracijskega projekta,« pravi minister dr. Papič.

Minister za okolje, prostor in energijo mag. Bojan Kumer je poudaril veliko vlogo vodika v prihodnjih desetletjih, predvsem pri razogljičenju gospodarstva. Pri tem je izpostavil čezmejni projekt Severnojadranske vodikove doline, ki lahko pomembno prispeva k razvoju vodikove industrije. »Nove tehnologije, zlasti tiste povezane z vodikom, so ključen gradnik za učinkovit boj proti podnebnim spremembam,« je še dodal.

Konzorcij je organiziral Slovensko-japonski poslovni svet, koordinirala pa ga bo družba ELES. Direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar je dejal, da je minilo leto in pol, odkar je takratnemu predsedniku Japonske agencije za napredne energetske in industrijske tehnologije (angleško New Energy and Industrial Technology Development Organization – NEDO) izrazil namero, da bi v Sloveniji sestavili konzorcij za vodikove tehnologije, s katerim bi poiskali japonskega partnerja, ki bi lahko kandidiral za nepovratna sredstva agencije NEDO. »Moja ideja po obisku Tokia novembra 2022 je temeljila na aktivnostih, sestavljenih iz več korakov. Najprej sestaviti močan slovenski konzorcij, ki bi bil partner potencialnemu japonskemu partnerju, ki kandidira na razpisu NEDO. Sledi podpis sporazuma med konzorcijem in japonskim partnerjem. Zaključni korak pa je implementacija enega ali več pilotnih projektov. Z današnjim dnem je vmesni korak, ki se je pričel lanskega junija, s podpisom konzorcijske pogodbe končan,« pojasnjuje mag. Mervar.

Konzorcijsko pogodbo so podpisali: ELES, Holding Slovenske elektrarne, GEN energija, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Plinovodi, Petrol, Energetika Ljubljana, Talum, Slovenske železnice, TPV Automotive, Solvera-Lynx, Blagovno trgovinski center d. d., Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Kranj, Občina Ajdovščina, Slovensko-japonski poslovni svet, Inženirska akademija Slovenije.