Skoči do osrednje vsebine

Obisk na Japonskem tudi v znamenju iskanja podpore za slovenski vodikov konzorcij

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon zaključuje obisk na Japonskem. Drugi dan se je sestala z namestnikom japonskega ministra za gospodarstvo, trgovino in industrijo Kazučikom Ivato ter s predstavnikoma največjega japonskega podjetniškega združenja Keidanren, izvršnim direktorjem korporacije Hitachi in predsednikom upravnega odbora druge največje japonske banke SMBC.

Na srečanjih se ji je pridružil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič ter koordinator slovenskega vodikovega konzorcija dr. Uroš Kerin iz podjetja ELES. Sogovorniki so govorili o priložnostih za več gospodarskega in znanstvenega sodelovanja, s posebnim poudarkom na zelenem vodiku. Slovenija in Japonska sta že uspešno izvedli triletni projekt pametnih energetskih omrežij in pametnih mest, na podlagi pozitivne izkušnje bi lahko državi ponovno združili moči pri vzpostavitvi ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov.

"Ponovno sodelovanje med Slovenijo in Japonsko na področju vodika bi predstavljalo uspešno združitev moči obeh držav za brezogljično družbo. V Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) si skupaj prizadevamo za podnebno varnost in iskanje rešitev za podnebne spremembe, ta projekt pa bi prinesel skupno rešitev, ki v praksi sledi ciljem zelenega prehoda. Vedno sem vesela, ko diplomacija pomaga odpirati vrata za uspešne gospodarske, znanstvene in razvojne zgodbe," je po srečanjih povedala ministrica. Minister Papič je dodal: "Ker si prizadevamo za realizacijo enega največjih mednarodnih demonstracijskih projektov, si želimo poglobiti slovensko-japonsko partnerstvo, ki ima uspešno zgodovino. S preteklim razvojnim projektom na področju pametnih omrežij, kjer sem tudi sam sodeloval kot strokovnjak, smo bili izjemno uspešni in prejeli celo nagrado za najboljši projekt na tem področju v svetovnem merilu."

Ministrica Fajon se po Japonski odpravlja na Kitajsko, kjer bo v sredo začela z uradnim obiskom, med katerim jo spremlja največja slovenska gospodarska delegacija doslej, sestavljena iz več kot 45 slovenskih podjetij.