Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin je sodeloval na izrednem srečanju zunanjih ministrov EU o Bližnjem vzhodu

Državni sekretar Marko Štucin se je v imenu ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon udeležil videokonferenčnega izrednega srečanja zunanjih ministrov EU o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu. Srečanje je po napadu Irana na Izrael sklical Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.
državni sekretar sedi pred slovensko in EU zastavo in gleda naprej

Državni sekretar Marko Štucin | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Zunanji ministri EU in državni sekretarji so v luči zaskrbljujočih razmer na Bližnjem vzhodu in po napadu Irana na Izrael na izrednem srečanju razpravljali o tem, kako preprečiti zaostritev razmer in prispevati k varnosti v regiji. V zvezi s tem je državni sekretar Štucin poudaril, da se mora celotna mednarodna skupnost obnašati odgovorno: "Slovenija vseskozi in na vseh ravneh opozarja, da lahko k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu prispevamo samo s čimprejšnjim trajnim premirjem v Gazi oziroma z rešitvijo dveh držav ter mirnim sobivanjem Izraelcev in Palestincev. Brez tega ne bomo dosegli trajne stabilnosti v regiji."

EU je sicer že 14. aprila 2024 v skupni izjavi 27 držav članic Unije najostreje obsodila iranske napade z brezpilotnimi letali in raketami na Izrael ter vse strani pozvala k maksimalni zadržanosti.