Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Želimo privabiti še več vlagateljev iz te visoko tehnološko razvite države

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na Japonskem z zunanjo ministrico Joko Kamikava govorila o dvostranskih odnosih in o sodelovanju v Varnostnem svetu OZN, predvsem v luči številnih konfliktov, ki potrebujejo odločno ukrepanje s strani mednarodne skupnosti. Prvi dan obiska v Tokiu je nagovorila predstavnike Japonsko-slovenskega poslovnega sveta in predavala na Univerzi Keio.

"Slovenija in Japonska sta podobno misleči državi, kar se odraža tudi v tesnem sodelovanju znotraj Varnostnega sveta OZN, kjer se zavzemamo za učinkovit, na pravilih temelječ mednarodni red. To vključuje preprečevanje konfliktov, zaščito civilistov, jedrsko razoroževanje in tudi večjo vlogo žensk v prizadevanjih za mir in varnost. Japonska je naša pomembna bilateralna partnerica in največja vlagateljica iz azijske regije. Veseli me, da bo ta obisk - prvi na ravni slovenskega zunanjega ministra po 16 letih - dodatno poglobil odnose med državama. Vzajemno želimo okrepiti gospodarsko in znanstveno sodelovanje s posebnim poudarkom na področju zelenega prehoda z uporabo vodikove tehnologije," je ob srečanju z japonsko ministrico Kamikawo povedala ministrica Fajon. 

Sogovornici sta govorili tudi o aktualnih temah, predvsem o vojni v Gazi in iranskem povračilnem napadu na Izrael, ki je dodatno zaostril že tako napete razmere v regiji. Obravnavali sta rusko agresijo v Ukrajini in izmenjali poglede na situacijo na Zahodnem Balkanu. Glede naraščajočih napetosti v Indopacifiku sta se zavzeli za "svoboden, odprt, vključujoč in na pravilih temelječ Indopacifik". Strinjali sta se, da strateško partnerstvo med Evropsko unijo (EU) in Japonsko postaja vse bolj relevantno tudi v kontekstu gospodarske in podnebne varnosti. 

Na srečanju s predstavniki japonsko-slovenskega poslovnega sveta je ministrica Fajon izrazila prepričanje, da se gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Japonsko lahko še okrepi. "Vodik, avtomobilska industrija, znanost in robotika - vse to so področja, kjer imajo slovenska podjetja močan interes za sodelovanje z japonskimi partnerji. Japonska je med najpomembnejšimi vlagateljicami v Sloveniji, želimo pa privabiti še več vlagateljev iz te visoko tehnološko razvite države," je dejala ministrica. Japonska podjetja je pozvala k dodatnim vlaganjem v Sloveniji in s tem k nadgradnji sodelovanja na področju znanosti in inovacij. 

Znanost in inovacije so bile, med drugim, tudi tema predavanja ministrice Fajon na Univerzi Keio v Tokiu. Ministrica je Slovenijo predstavila kot zeleno, v prihodnost usmerjeno državo, ki želi tudi s pomočjo feministične zunanje politike ustvarjati boljše pogoje za življenje vseh. V živahni razpravi s študenti in predstavniki diplomatskega zbora v Tokiu je odgovarjala na vprašanja o Zahodnem Balkanu, Indopacifiku, solidarnosti in varnosti. Dotaknila se je tudi športa, pomembnega elementa v slovenski družbi, in spomnila na smučarske skoke - športno disciplino, kjer izjemne rezultate dosegajo tako slovenski kot japonski skakalci. 

Drugi dan obiska se bo v Tokiu ministrici Fajon pridružil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, ko se bosta - skupaj s predstavnikom vodikovega konzorcija slovenskih podjetij - sestala z japonskim namestnikom ministra za trgovino.