Skoči do osrednje vsebine

Slovenski vesoljski sektor z uspešno predstavitvijo na angleško Space Symposiumu v ZDA

Slovenska podjetja s področja vesoljske industrije so se uspešno predstavila na 39. sejmu angleško Space Symposiumu v Colorado Springsu. Program bodo nadaljevala v Denverju, kjer bodo obiskala Gospodarsko zbornico ter Urad mestne uprave v Denverju. Tokratni obisk bo eden od pomembnih korakov za krepitev nadaljnjega sodelovanja med Slovenijo in Združenimi državami Amerike (ZDA).

Slovenska vesoljska pisarna, ki deluje v okviru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), je v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije (MORS) in Veleposlaništvom Republike Slovenije Washington od 7. aprila do 14. aprila 2024 organizirala izhodno gospodarsko delegacijo v ZDA, ki se je udeležuje sedem podjetij s področja vesoljske industrije: Dewesoft, Duol, FerroČrtalič, Intectiv, Obeor, Paradigma Technologies in Skylabs.

Prvi del programa se je odvijal v Colorado Springsu, kjer so se podjetja udeležila konference angleško Space Symposium ter predstavila na skupni stojnici. Potekali so številni sestanki s pomembnimi tujimi podjetji in institucijami. Simpozij vsako leto gosti več kot 12.000 udeležencev z vsega sveta – tako predstavnikov vlad, vesoljskih agencij kot tudi podjetij in institucij in predstavlja odlično priložnost tako za navezavo poslovnih stikov in seznanitev z globalnimi trendi razvoja vesoljskega sektorja. 

Slovenska delegacija, pod vodstvom Tanje Permozer, vodje Slovenske vesoljske pisarne, se je sestala s predstavnikom podjetja AXIOM SPACE, ki gradi prvo privatno vesoljsko postajo in je leta 2022 izpeljalo tudi prvo privatno misijo na mednarodno vesoljsko postajo. Podjetje ima sklenjene mednarodne sporazume o sodelovanju s številnimi državami, kot so Italija, Madžarska, Združeni Arabski Emirati, Savdska Arabija, Turčija, Nova Zelandija, Kanada in Azerbadjan. Z angleško National Aeronautic and Space Administration – NASA ima sklenjen sporazum o sodelovanju za  razvoj oblačil nove generacije EVA za astronavte.

Poleg tega so bili organizirani sestanki z institucijami iz držav članic Evropske vesoljske agencije (angleško European Space Agency – ESA) kot na primer z vesoljsko agencijo iz Luksemburga, francoskim nacionalnim Centrom za vesoljske študije (francosko Centre national d'études spatiales - CNES) in nemškim vesoljskim centrom (nemško Deutsches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt – DLR). Delegacija se je v okviru dogodka srečala tudi s predstavniki ESA.

Pomembna krepitev mednarodnega sodelovanja za hitro razvijajoči se vesoljski sektor v Sloveniji 

Krepitev mednarodnega sodelovanja s ključnimi partnerji, kot so ESA, ZDA, Italija, Francija, Nemčija ter države EU, je za Slovenijo izrednega pomena. V zadnjih letih - odkar je Slovenija pridružena članica ESA, se namreč vesoljski sektor v Sloveniji hitro razvija. Podjetja in institucije so uspešni na številnih področjih: od razvoja satelitov in instrumentov zanje, merilnih sistemov, novih materialov, 3D tiskanja in postopkov za obdelavo materialov, aplikacij za uporabo satelitskih podatkov za najrazličnejše namene, do sistemov za hitro obdelavo podatkov, še posebej za obdelavo in skladiščenje velikih količin podatkov, ki jih dobimo iz vesolja.

Nekatera podjetja so v zadnjih letih uspela prevzeti vodilno vlogo na posameznih nišnih vesoljskih področjih, predvsem s področja opazovanja Zemlje, razvoja inovativnih tehnologij in novih materialov. Veliko inovativnost izkazujejo tudi vsi trije slovenski sateliti.

Nacionalna vesoljska strategija

V letu 2023 je Slovenija pripravila nacionalno vesoljsko strategijo. Ambicije vizije »Slovenski prostor si prizadeva širiti meje znanja in inovacij ter navdihovati zeleno, digitalno in trajnostno prihodnost« so opredeljene v petih strateških stebrih. Poleg razvoja tehnologij je poudarek na sodelovanju znanosti in gospodarstva ter ustvarjanju pogojev za nadaljnji razvoj.

Strategija je ambiciozna, vendar temelji na vseh dosedanjih dosežkih na tem področju: trije sateliti, merilni izdelki v francoski Gvajani, vrhunske aplikacije za obdelavo satelitskih podatkov, miniaturizacija tehnologije in ena od zgolj treh centrifug za izvajanje »bed-rest« študij v Evropi. Zasleduje cilj večje komercializacije raziskav in inovacij s področja vesolja, kar lahko pomembno prispeva k hitrejšemu gospodarskemu razvoju, zelenemu in digitalnemu prehodu ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Udeležba na angleško Space Symposiumu za krepitev sodelovanja z ZDA

Nekatera podjetja že uspešno sodelujejo z ZDA, vendar obstajajo številne priložnosti za krepitev sodelovanja na tem področju. Ocenjujemo, da bo tokratni obisk eden od pomembnih korakov za krepitev nadaljnjega sodelovanja med Slovenijo in ZDA.

Tokrat se je sejma prvič udeležilo tudi Ministrstvo za obrambo (MORS): »Obisk Simpozija nas je utrdil v prepričanju, da je zgolj sodelovanje tisto, ki omogoča napredek, uspeh in predvsem kakovostno izvajanje poslanstva. Najprej sodelovanje doma, na vladni ravni, s predstavniki slovenske vesoljske industrije ter s predstavniki znanosti, nato  pa nič manj pomembno, na mednarodni ravni, s predstavniki vlad, izobraževalnih institucij in uveljavljenih podjetij s te široke palete, ki sodijo v vesoljsko industrijo. Tako smo se ob robu simpozija sestali z brigadirjem Micahom Feslerjem, poveljnikom vojaškega letalstva nacionalne garde Kolorada, s katerim smo, tudi v duhu bližnje sklenitve sporazuma o izmenjavi podatkov o situacijski ozaveščenosti v vesolju, govorili o prenosu njihovih dobrih praks, možnostih izobraževanj za civilne in vojaške strokovnjake ter pomoči pri pripravi koncepta in implementaciji Vesolja kot operativne domene v Slovenski vojski.

Vesolje prinaša mnoge priložnosti in odpira možnosti za gospodarstvo ter predstavlja obetavno prihodnost za mlade, denimo v okviru karierne poti v Ministrstvu za obrambo. Raziskave in razvoj produktov, ki so v prvi vrsti namenjeni podpori rabe vesolja, pa prinašajo koristi številnim drugim panogam. Nujno je izkoristiti omenjene prednosti. Tudi kot protiutež naši odvisnosti od vesolja, saj so storitve ki jih omogoča, za življenje, kot ga poznamo, skoraj nenadomestljive. Direktor direktorata za obrambne zadeve Boštjan Pavlin je izpostavil: »V  Ministrstvu za obrambo prepoznavamo vesolje kot katalizator za tehnološko bolj razvito in odpornejšo družbo.«

V nadaljevanju pa še nekaj izjav predstavnikov slovenskih podjetij, ki so se udeležila delegacije:

Majda Gerecht in Jure Kranjc, Intectiv sta ob zaključku simpozija dejala: »Podjetje Intectiv d. o. o. se je dogodka Space Symposium v Colorado Springsu udeležilo že drugič. Organizatorji Spirit Slovenija, MGŠT ter letos ob prisotnosti MORS s svojim delovanjem aktivno prispevajo k prepoznavnosti in pozicioniranju podjetij na ameriškem trgu, predvsem v vesoljski in obrambni tehnologiji. Izkušnja na letošnjem sejmu je izredno pozitivna saj smo bili v družbi organizatorjev in ostalih prepoznavnih podjetij močnejši in uspešnejši, kot če bi se širitve na ameriški trg lotili sami. Veselimo se sodelovanja veselimo se sodelovanja na Space Symposiumu v naslednjem letu.«

Andrej Volpi, Paradigma Technologies je poudaril: »Udeležba v delegaciji je priložnost, da  skupaj s  Slovensko vesoljsko pisarno, Ministrstvom za obrambo in agencijo SPIRIT Slovenija Slovensko vojsko, ki nas tu v Coloradu ponosno podpirajo in zastopajo, stopimo v korak s svetovno elito pri razvoju najsodobnejših tehnologiji v vesolju.«

Dejan Gačnik, Skylabs je izjavil: »Udeležba na dogodku Space Symposium v Denver v ZDA je zagotovo izrednega pomena za nas gospodarstvenike, saj omogoča mnogo lažje vzpostavljanje novih poslovnih kontaktov »onkraj luže«. Letos se že drugič zapovrstjo srečujemo z novimi podjetji in inštitucijami iz Združenih držav Amerike, kakor tudi iz drugih predelov sveta. Mnogi sogovorniki so izkazali interes po tehnologijah in produktih, ki jih razvijamo v SkyLabs-u. Hkrati pa nadgrajujemo že vzpostavljena sodelovanja. Vsekakor prisotnost visokih predstavnikov MGTŠ in MORS izjemno pripomore k dvigovanju ugleda slovenskih podjetij na dogodku in mreženju. Ponosni smo tudi na naš slovenski razstavni prostor, ki je nemalokrat pritegnil pozornost tudi naključnih mimoidočih. Zahvala za odlično organizacijo ekipi SPIRIT Slovenija.«

Marko Novak, Dewesoft: »Ameriški trg je za naše podjetje izjemno pomemben, saj je na njem mogoče srečati predstavnike najpomembnejših podjetij na področju vesoljske tehnologije, ki so vodilni v svetu. Visoka razvitost tega trga na področju vesoljske tehnologije je posledica več desetletnega razvoja, za današnji posel pa je še bolj pomembno, da je vesoljska tehnologija dobila v ZDA tudi nepredstavljiv poslovni in finančni pospešek. Zaradi tega se število podjetij, ki razvijajo vesoljske kapacitete izredno povečuje, prav tako pa raste tudi potencial za uporabo naše opreme na tem področju.

Izvedba dogodka s strani SPIRIT Slovenija, kontakti, ki so jih vzpostavili na MGTŠ in MORS so pomembni predvsem zaradi hitrosti približevanja našim potencialnim strankam. Zaradi pomoči pri vzpostavljanju kontaktov obeh omenjenih ministrstev bomo v podjetju prišli prej do odločevalcev v podjetjih. Slovenski pečat na tem dogodku pa postaja iz leta v leto izrazitejši.«

Dejan Spasovski, Obeor robotika je dejal: »Slovenija  ima že drugo leto zapored vidno prisotnost na vesoljskem Simpoziju v Colorado Springsu. Veseli me, da letos sodeluje tudi Slovenska vojska. Z moje perspektive je dogodek idealna prožnost za aktivnosti ali iskanje potencialov razvoja tako v okviru krepitve sodelovanja slovenskega raziskovalnega in varnostnega sistema - znotraj slovenske delegacije, predvsem v krepitvi mednarodnih odnosov tudi v aktivnostih navzven.

Če na grobo povzamem stanje na področju vesoljskih tehnologij doma, je z mojega zornega kota:

  • slovenska strategija na področju vesoljskih tehnologij odlično pripravljena, sprejeta in v izvajanju,
  • država razume potencial vesoljskega sektorja in veseli me, da Slovenija načrtuje nadgradnjo sodelovanja z ESA v polnopravno članstvo,
  • Artemis pogodba z ZDA, ki bo kmalu podpisana, predstavlja dober kanal za internacionalizacijo podjetij izven EU - v ZDA,
  • slovenska podjetja aktivno širijo svojo prisotnost na evropskih projektih,
  • vojaške in vesoljske aktivnosti se mrežijo in združujejo,
  • glede na vse aktivnosti skupine v Slovenski vesoljski pisarni na MGTŠ, je država zelo dobro prepoznavna v mednarodnem merilu – tudi v skupini držav, ki  so  vodilne na področju vesoljskih raziskav, kar je vredno zavidanja,
  • število občinstva, ki meni da je naša prisotnost v raziskovanju vesolja nesmiselna in nemogoča, se zmanjšuje in program se uresničuje. Izobraženi zelo dobro prepoznajo, da so takšni projekti motivator za razvoj Slovenije.

Glede na dejstvo, da državna uprava tukaj svoje delo opravlja odlično, je čas, da podjetja in univerze združijo svoje moči v ciljno usmerjene projekte skozi grozd slovenske vesoljske industrije, ki še vedno ne obstaja. Pozivam izjemna podjetja, da navežejo stik s Slovensko vesoljsko pisarno ter pripravijo prijavo katalogov svojih odličnih produktov in storitev,  ki jih lahko ponudijo vesoljskem programu in se vključijo v grozd, ki bo, prepričan sem, kmalu nastal. Raziskovanje vesolja je zelo ugledno in tehnično zelo zanimivo področje, ki omogoča zelo dobro finančno osnovo za razvoj posla in posledično kvalitete našega življenja in varnosti vseh. Prihaja čas, ko mora poslovna in izobraževalno-raziskovalna skupnost še okrepiti  sodelovanje za doseganje ambicioznih ciljev razvoja.«

Podjetje DUOL se je letos ponovno udeležil angleško Space Symposiuma: »S pomočjo agencije SPIRIT Slovenija in skupinske sejemske predstavitve slovenske vesoljske industrije imamo podjetja izjemno priložnost podjetjem in nacionalnim vesoljskim agencijam na takšnih dogodkih predstaviti svoje produkte. Z izkušnjami pridobljenimi v lanskem letu, smo z znanimi pričakovanji in pripravljenim načrtom tudi letos predstavljali svojo tehnologijo in produkte. Z dobrimi občutki se vračamo domov in se nadejamo tudi vzpostavitve novih poslovnih povezav in priložnosti za povečanje prodaje v tem specifičnem sektorju. Slovenska vesoljska pisarna je v preteklih letih naredila izjemno delo s pozicioniranjem slovenskega znanja in produktov na zemljevid svetovne vesoljske industrije. Kot veliko dodano vrednost letošnje predstavitve slovenske vesoljske industrije ocenjujemo tudi v prisotnost predstavnikov slovenskega ministrstva za obrambo in slovenske vojske. Njihova prisotnost na slovenski stojnici je dodala dodatno težo slovenskemu vesoljskemu sektorju. Nadejamo se uspešnega sodelovanja in ponovitve takšne sejemske predstavitve tudi v prihodnje.«

Tudi predstavniki podjetja FerroČrtalič se letos ponovno udeležujejo poslovne delegacije Slovenske vesoljske industrije na angleško Space Symposiumu v Koloradu. Direktorica Mojca Črtalič pravi: »Prisotnost na tem dogodku in drugih podobnih, ki smo se jih udeležili v zadnjem letu, nam omogoča razumevanje priložnosti in izzivov s področja vesolja ter pogovore z ključnimi predstavniki te industrije. Vse to povečuje naše razumevanje trenutnih potreb in bodočih razvojnih hotenj, kar vse nato uspešno prenašamo v naše poslovanje skozi razvoj produktne linije Addiblast in druge razvojne projekte. Colorado 2025, prihajamo!«

Delegacija bo program  nadaljevala v Denverju, kjer bo obiskala Gospodarsko zbornico v Denverju (angleško Denver Metro Chamber of Commerce - EDC) ter Urad mestne uprave v Denverju (angleško Denver Economic Development and Opportunity – City and County of Denver).