Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob na Dunaju o prihodnji strateški agendi EU 2024-2029

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je na Dunaju udeležil posveta voditeljev, namenjenega razpravi o strateških prioritetah Evropske unije v naslednjem petletnem obdobju. Poleg gostiteljev, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in avstrijskega zveznega kanclerja Karla Nehammerja, so se delovne večerje udeležili voditelji Cipra, Danske, Malte in Slovenije.
Predsednik vlade dr. Robert Golob se ob prisotnosti predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela rokuje z avstrijskim zveznim kanclerjem Karlom Nehammerjem

Predsednik vlade dr. Robert Golob se ob prisotnosti predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela rokuje z avstrijskim zveznim kanclerjem Karlom Nehammerjem | Avtor: Žan Kolman/KPV

Priprava prihodnjih strateških prioritet Evropske unije, zbranih v t.i. Strateški agendi 2024–2029, se je začela oktobra 2023 na neformalnem vrhu v Granadi. V začetku aprila je predsednik Evropskega sveta Michel s srečanji v Vilni, Bukarešti, Varšavi in na Dunaju izvedel nov krog posvetovanj z voditelji s ciljem, da Evropski svet Strateško agendo sprejme na zasedanju junija letos. Agenda naj bi bila usmerjena v zagotavljanje skupnega cilja – močne, varne, uspešne in demokratične Evropske unije.

Slovenija se s predlagano usmeritvijo strinja, saj mora EU ob vse večjih geopolitičnih izzivih ohraniti enotnost, solidarnost, blaginjo in socialno kohezijo. Ob tem poudarja tudi na pomen krepitve konkurenčnosti evropskega gospodarstva in širitve Evropske unije ter s tem povezanih reformam. Premier dr. Golob je na posvetu na Dunaju izpostavil, da lahko Evropska unija aktualne varnostne, podnebne, migracijske, gospodarske in socialne izzive, vključno s problemi v kmetijskem sektorju, učinkovito naslovi le z odločnejšim skupnim delovanjem.