Skoči do osrednje vsebine

Slovenija gostila mednarodno strokovno srečanje o zlati trsni rumenici

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Nacionalni inštitut za biologijo sta v torek, 9. aprila 2024, v Ljubljani organizirala strokovno srečanje predstavnikov sosednjih držav o zlati trsni rumenici. Srečanje je bilo namenjeno seznanitvi s stanjem okužb vinske trte ter izmenjavi informacij o možnih ukrepih in rešitvah za zatiranje zlate trsne rumenice in njenega prenašalca.

Strokovnega srečanja so se udeležili predstavniki pristojnih organov, raziskovalci in strokovnjaki iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Češke in Slovenije. Izpostavljene so bile velike težave s širjenjem zlate trsne rumenice v Sloveniji, na Hrvaškem in v severni Italiji, bolezen pa se vsako leto bolj širi tudi v Avstriji. Udeleženci so se strinjali, da so za iskanje učinkovitih rešitev nujne nadaljnje raziskave v zvezi z epidemiologijo povzročitelja bolezni, znanimi in možnimi prenašalci ter inovativnimi pristopi za izvajanje ukrepov proti zlati trsni rumenici. 

Tradicionalna strokovna srečanja sosednjih in drugih zainteresiranih držav potekajo že od leta 2011, letos pa ga je ponovno gostila Slovenija.

Zlata trsna rumenica je neozdravljiva bolezen vinske trte, ki se v vinogradih zelo hitro širi s prenašalcem ameriškim škržatkom. Pridelek v okuženih vinogradih je slabši po kakovosti in količini, okužene trte pa lahko v nekaj letih propadejo. V Sloveniji v zadnjih letih beležimo močnejše izbruhe zlate trsne rumenice zlasti na območjih severovzhodne Slovenije, kjer je ogroženo vinogradništvo.

Več o zlati trsni rumenici