Skoči do osrednje vsebine

Danes nakazanih še 1,4 milijona evrov predplačil fizičnim osebam za obnovo stanovanj in hiš

V petem paketu predplačil je danes Finančna uprava Republike Slovenije 316 lastnikom v poplavah poškodovanih stanovanj in hiš nakazala 1,4 milijona evrov predplačil za obnovo. Doslej je vlada v ta namen več kot 7000 upravičencem nakazala skupno 33,5 milijona evrov.

Vlada Republike Slovenije se je na včerajšnji dopisni seji seznanila s Seznamom upravičencev do petega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih v poplavah in plazovih avgusta 2023. V tem, že petem paketu, bo sredstva iz državnega proračuna prejelo 316 upravičencev v skupni višini 1.433.428,39 evra. Seznam prejemnikov predplačil bo zaradi transparentne porabe proračunskih sredstev javno objavljen.

V skladu z novelo Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-A) se predplačilo za posamezno stanovanje izplača lastniku v višini 20 odstotkov ocenjene škode, zavedene v spletni aplikaciji Ajda, če ocenjena škoda znaša več kot 6000 evrov, ob upoštevanju podatkov o površini stanovanja iz katastra nepremičnin.

Pri tem ne gre za povračilo nastale škode na premoženju v smislu odškodnine, kot se v javnosti včasih napačno razume, temveč za nakazila iz sredstev državnega proračuna pri vzpostavitvi bivalnih pogojev, pri čemer se upoštevajo pogoji in merila, določeni z veljavno zakonodajo. Prejemnikom nakazil zato svetujemo, da skrbno hranijo račune o porabi prejetih sredstev.

Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del glede na višino solastniškega deleža, v primeru skupne lastnine pa se delež določi glede na število skupnih lastnikov.

Predplačil se ne izvede za stanovanja v objektih, ki jim v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih grozi visoka nevarnost porušitve ali znatnega poškodovanja.

Pojasnilo o nakazovanju predplačil za obnovo poškodovanih stanovanj in porabi prejetih sredstev.