Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo o nakazovanju predplačil za obnovo poškodovanih stanovanj in porabi prejetih sredstev

V pripravi je izplačilo zadnje tranše predplačil lastnikom poškodovanih stanovanj in hiš. Pri tem poudarjamo, da ne gre za izplačilo v smislu odškodnine, kot se v javnosti včasih napačno razume, temveč za nakazilo iz državnega proračuna pri vzpostavitvi bivalnih pogojev, ob upoštevanju zakonsko določenih pogojev in meril. Prejemnikom nakazil svetujemo, naj skrbno hranijo račune o porabi sredstev.

Do akontacije v višini 20 odstotkov ocenjene škode, kot je zavedena v spletni aplikaciji Ajda, so upravičeni posamezni lastniki stanovanjskih objektov, kjer je 31. julija 2023 imela stalno prebivališče prijavljena vsaj ena oseba in je bila škoda ocenjena na več kot 6.000 evrov, objekt pa ni predviden za nadomestno ali nadomestitveno gradnjo. Podatke o škodi so v aplikacijo Ajda vpisovale občinske popisne komisije s pomočjo oškodovancev.

V praksi se izkazuje, da nekateri potencialni upravičenci do sredstev državnega proračuna za obnovo poškodovanih stanovanj predplačila niso oziroma ne bodo prejeli, čeprav mogoče sami menijo, da bi ga morali. Najpogostejši vzroki za to so sledeči:

  • iz centralnega registra prebivalstva (CRP) ni razvidno, da bi bilo stanovanje stalno naseljeno (kar je pogoj, določen z zakonom),
  • oseba nima transakcijskega računa (TRR) oziroma TRR nima odprtega v Sloveniji,
  • oseba nima vpisane EMŠO v Zemljiški knjigi,
  • poškodovanega dela stavbe v Katastru nepremičnin ni bilo mogoče enoznačno identificirati,
  • stavba (še) nima dodeljene hišne številke (težava v povezavi s prvo alinejo),
  • napačni podatki v aplikaciji Ajda glede poškodovanega stanovanja in/ali lastnika,
  • stanovanje ni poškodovano, škoda je ocenjena samo na zemljišču zaradi grozečega plazu (izvedba geotehničnih ukrepov za zavarovanje stavbe je v pristojnosti občine).

Kljub temu, da država tovrstna predplačila izvaja prvič, smo na Ministrstvu za naravne vire in prostor v sodelovanju s Finančno upravo Republike Slovenije (Furs) z razpoložljivimi podatki iz javnih evidenc (Centralni register prebivalstva, Kataster nepremičnin, Zemljiška knjiga in aplikacija Ajda) identificirali upravičence in jim nakazali predplačila. Upravičencem smo najprej poslali obvestila, da so po zbranih podatkih upravičeni do predplačila, nato pa je Furs izvedel nakazilo (opis postopka dodelitve predplačil).

Opozarjamo, da se lastniki po prejemu obvestila predplačilu lahko odpovejo, če ocenijo, da do njega niso upravičeni in jim pozneje teh sredstev ne bi bilo potrebno vračati. Po sprejemu programa bodo vsi potencialni upravičenci pozvani k predložitvi dokazil o izvedeni obnovi, zato prejemnike izplačil pozivamo, naj v ta namen skrbno hranijo račune.

Ponovno poudarjamo, da ne gre za odškodnino oziroma povračilo nastale škode na premoženju, temveč – glede na ocenjeno škodo v bivalnih objektih – za nakazila iz sredstev državnega proračuna pri vzpostavitvi bivalnih pogojev, pri čemer se upošteva pogoje in merila, določena z veljavno zakonodajo.

Končni znesek oziroma dejanska višina sredstev, do katerih bodo posamezniki upravičeni, bo predmet posebnega ugotovitvenega postopka za vsako stanovanje posebej. Ti postopki pa se bodo začeli, ko bo sprejet Program odprave posledic škode zaradi poplav in plazov z dne 4. avgusta 2023 (predvidoma konec marca 2024).

Naj spomnimo, da je Vlada Republike Slovenije zaradi obsežnosti naravne nesreče z namenom hitre in učinkovite pomoči prizadetim prebivalcem z novelo Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-A) določila, da tudi fizičnim osebam, ki so lastniki poškodovanih stanovanj in hiš, zagotovi predplačila za obnovo. Torej, da lastniki stanovanj del sredstev državnega proračuna za obnovo prejmejo še preden bo sprejet končni program in bo dokončno znano kdo je upravičen do sredstev in v kolikšni višini.