Skoči do osrednje vsebine

Informacije in ukrepi za gospodinjstva, ki so jim poplave povzročile škodo

Za gospodinjstva, ki so jim poplave povzročile škodo, smo na enem mestu zbrali informacije o ukrepih, ki jih lahko koristijo iz tega naslova, o tem, kako prijavijo škodo, zamenjajo poškodovane ali uničene dokumente ter kakšne možnosti imajo zaradi morebitne odsotnosti z dela.

Kako prijavim škodo zavarovalnici

Pri prijavi škode se obrnite na svojega zavarovalnega zastopnika oziroma uporabite prijavo škode na daljavo, saj na nekaterih poplavljenih območjih ne delujejo vse poslovalnice. Na spletnih straneh posameznih zavarovalnic so objavljene klicne številke, na katere lahko pokličete, in dodatne informacije glede postopka za prijavo škode.

S sanacijo škode pričnite takoj, ko bo to varno in mogoče, ter jo ustrezno dokumentirajte. Škodo fotografirajte ali posnemite tudi med sanacijo. Če je možno, poplavljene in uničene stvari spravite do prihoda cenilca oziroma do drugačnih navodil zavarovalnice. Če imate večje število poškodovanih stvari, je priporočljivo, da pripravite seznam poškodovanih stvari s podatki o starosti in nabavni vrednosti teh stvari.

Na podlagi te dokumentacije bo zavarovalnica presodila, ali je potreben ogled na lokaciji, ali bo zadostoval ogled na daljavo preko video klica ali pa se lahko primer zaključi na osnovi posredovanih fotografij. Bolj natančen je popis škode, lažje in hitreje bodo cenilci zavarovalnic škodo rešili in zaključili.