Skoči do osrednje vsebine

Računalniška oprema za socialno ogrožene in žrtve poplav

Nevladna organizacija Društvo Duh časa, ki deluje na področju razvoja informacijske družbe, že od leta 2011 dalje izvaja dejavnost Računalniki za socialno ogrožene, pri čemer jim pomagamo tudi na Ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo si močno prizadevamo, da pri digitalni preobrazbi države nihče ne bi bil pozabljen, pri čemer pa so digitalne kompetence in dostop do digitalnih tehnologij ključnega pomena. Zato smo na ministrstvu podprli dejavnost Računalniki za socialno ogrožene, tako da financiramo enega izmed prostorov, ki ga za delovanje uporabljajo v Ljubljani. 

Društvo Duh časa je prek svoje dejavnosti do danes podarilo že skoraj 7000 rabljenih in programsko očiščenih računalniških kompletov. Ti zajemajo računalnik, monitor, tipkovnico in miško, občasno pa imajo na voljo tudi prenosne računalnike, tiskalnike, zvočnike, slušalke in podobno. Računalniško opremo namenjajo: 

  • osnovnošolcem, dijakom, študentom, udeležencem izobraževanja za odrasle
  • upokojencem, invalidsko upokojenim, vsem s statusom invalidnosti
  • socialno ogroženim, prejemnikom socialne podpore 
  • oškodovanim v naravnih nesrečah večjega obsega  
  • beguncem, vsem s statusom azila 
  • neprofitnim organizacijam in njihovim uporabnikom.

Na njihovi spletni strani so navedena podrobna navodila, tako za tiste, ki bi želeli svoj odslužen, a še vedno dobro ohranjen računalnik, podariti, kot za tiste, ki potrebujejo računalniško opremo. 

Po uničujočih poplavah, ki so v začetku avgusta prizadele Slovenijo, pa so aktivirali tudi akcijo Namizni računalniki za prizadete v poplavah, ki jo izvaja Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVO-VID). Akcija nudi brezplačne računalnike vsem oškodovanim v naravni nesreči, pomoč pa vključuje tudi dostavo računalniške opreme.