Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice Tanje Fajon s predstavniki Poziva za Palestino

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je srečala s predstavniki Poziva za Palestino, in sicer s prvopodpisanim dr. Rudijem Rizmanom ter z Aureliem Jurijem, dr. Spomenko Hribar, dr. Danijelom Reboljem, dr. Primožem Šterbencem in dr. Majo Breznik. Sogovorniki so izmenjali poglede na vojno v Gazi in razmere na Bližnjem vzhodu ter v širši regiji.

Pogovor ministrice Fajon s predstavniki Poziva za Palestino | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Ministrica Fajon je predstavila aktivna prizadevanja Slovenije glede vzpostavitve takojšnjega in stalnega premirja v Gazi ter diplomatskih naporov, ki bi pripeljali do rešitve dveh držav. Poudarila je pomen zagotovitve zadostne in stalne humanitarne pomoči in spomnila, da je Slovenija nedavno v Jordanijo dostavila dve pošiljki, namenjeni prebivalcem Gaze. Sogovorniki so se dotaknili tudi vloge Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN), kjer smo se še posebej angažirali v procesu sprejemanja resolucije Varnostnega sveta OZN 2728.

Ministrica Fajon je sogovornike seznanila tudi s stališčem Slovenije glede priznanja Palestine, ki bo izvedeno v sodelovanju s skupino nekaterih držav EU, ko bo prispevek priznanja k političnemu procesu največji in okoliščine primerne.

Predstavniki Poziva za Palestino so ponovili svoja stališča in ponovno pozvali Vlado Republike Slovenije k odločnemu ukrepanju.