Skoči do osrednje vsebine

Podeljena priznanja na področju izvrševanja kazenskih sankcij

Ministrica za pravosodje Andreja Katič in generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij mag. Bojan Majcen sta na slovesnosti ob dnevu uprave podelila priznanja na področju izvrševanja kazenskih sankcij za leto 2024.

Dan uprave obeležujemo prav na današnji dan, ko se je v samostojni Republiki Sloveniji začel uporabljati prvi novi Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, ki je krovni zakon uprave. Na Brdu pri Kranju so bila podeljena priznanja 43 nagrajencem, in sicer pohvale za dolgoletno in uspešno delo ter za vidnejše dosežke in pohvale za uspešno sodelovanje na področju izvrševanja kazenskih sankcij. Podeljena sta bila tudi dva znaka uprave.

Mag. Bojan Majcen je v svojem nagovoru izpostavil: »V lanskem in prvi polovici letošnjega leta smo najpogosteje naslavljali besedne zveze »pomanjkanje kadra« in »prezasedenost«. Iz tega mesta lahko rečem, da smo se znašli pred enim najhujših izzivov v samostojni državi. Seveda je želja nas vseh, da se izziv reši sedaj in takoj. Zavedamo se, da v realnem življenju ni tako, predvsem zaradi dejstva, da odločilni vzvodi niso v rokah generalnega direktorja niti resorne ministrice, ampak je potreben širši konsenz in pomoč vlade.« Nagrajence je nagovoril z besedami: »Med nami ste izjemni sodelavci, ki z dolgoletnim in uspešnim delom bogatite zaporski sistem ali ste v zadnjem letu pokazali vidnejše dosežke, ki so bili usmerjeni tudi v reševanje človeških življenj. Prav tako smo ponosni na zunanje sodelavce, ki na področju izobraževanja zaprtih, usposabljanja sodelavcev in zdravstvene oskrbe v zaporih pripomorete k uresničevanju našega skupnega poslanstva. Pomembno sled pri sistemskih izboljšavah zaporskega sistema sta pustila tudi letošnja prejemnika znaka uprave. Vsi nagrajenci in priznanja nas tudi letos opominjate: vredno je ustvarjati boljše možnosti za zaprte in zaposlene ter s tem boljši svet.«

Ministrica Andreja Katič se je vsem zaposlenim v zaporskem sistemu in nagrajencem zahvalila ter jim čestitala: »Ponosna sem na vas, cenjene in cenjeni zaposleni v slovenskem zaporskem sistemu, ker odlično opravljate svoje naloge in z vsakim dnevom dokazujete, da ste strokovni in predani svojemu delu! Zahvaljujem se vam za pomembno in plemenito poslanstvo, ki ga v današnjih razmerah ni lahko opravljati in izrekam prošnjo, da na tej poti vztrajate. Hvala vam, da z nadčloveškimi napori obvladujete zares težke razmere v naših zaporih, ki so ogledalo družbe. Prepričana sem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo prebroditi tudi sedanje izzive in težave!«

 

Prejemniki priznanj za leto 2024

  • Pohvala za uspešno in dolgoletno delo

Jožica Kolčan (Zavod za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora (ZPMZKZ) Celje)

Tomaž Tašner (ZPMZKZ Celje)

Miroslav Lavrič (ZPMZKZ Celje)

Zoran Vende (Zavod za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Ljubljana)

Rado Škrajnar (ZPKZ Ljubljana)

Marko Mirt (ZPKZ Ljubljana, Oddelek Novo mesto)

Željko Ćirković (ZPKZ Koper, Oddelek Nova Gorica)

Mira Sumina (ZPKZ Ig)

Darko Kek (ZPKZ Maribor)

Miroslav Donko (ZPKZ Maribor, Odprti oddelek Rogoza)

Stanko Nemec (ZPKZ Maribor, Oddelek Murska Sobota)

Danijel Prevolšek (ZPKZ Dob pri Mirni)

Anton Miklič (ZPKZ Dob pri Mirni)

Ana Cerar (Generalni urad)

 

  • Pohvala za vidnejše dosežke

Franci Strnad, Franci Bregar, Anže Vrtačnik (Prevzgojni dom Radeče)

Aleksandra Lukić, Karmen Pergar (Zdravstveni dom (ZD) Koper in ZPKZ Koper)

Dejan Mamilović, Robert Maliković, Igor Prešeren Janev, Patrik Arnaut, Aleš Mahnič, Jože Oberstar, Mario Marković (ZPKZ Koper)

Tanja Pernišek, Katra Tomažič, Pia Andrašec, Slavka Kos, Jože Mavec, Mitja Janežič (ZPKZ Ig)

Jernej Agrež, Leon Mikulič (ZPKZ Dob pri Mirni)

Jakob Kožar, Uroš Šetinc (ZPKZ Dob pri Mirni)

 

  • Pohvala za dosežke pri sodelovanju na področju izvrševanja kazenskih sankcij

Lesarska šola Maribor, direktor in ravnatelj Aleš Hus

Dragica Glažar, Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana

Dr. Elizabeta Žlajpah, Zdravstveni dom Trebnje

Bojan Hočevar, Ludvik Kožar, Slovenska vojska

 

  • Znak uprave za izjemne dosežke

Fulvio Dovgan (ZPKZ Ljubljana)

Tadeja Glavica (ZPKZ Ig)