Skoči do osrednje vsebine

Novosti pri stanju pridruževanja držav programu Obzorje Evropa

Ob nedavni novici, da je Južna Koreja uspešno zaključila pogajanja za pridružitev okvirnemu programu Evropske unije za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa, podajamo informacije glede statusa pridruževanja drugih tretjih držav.

Južna Koreja in Evropska komisija sta 25. marca 2024 sklenili pogajanja in se dogovorili za pridružitev Južne Koreje okvirnemu programu Evropske unije (EU) za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa, s čimer bo slednja postala prva država Azije, ki se bo uradno pridružila enemu največjih mednarodnih programov na področju raziskav in inovacij na svetu. Podpis pridružitvenega sporazuma med EU in Južno Korejo, ki ga morajo formalno potrditi še države članice, je predviden za jesen 2024 in naj bi začel veljati s 1. januarjem 2025. Načrtovana sklenitev sporazuma pomeni, da bodo raziskovalke in raziskovalci iz Južne Koreje lahko pod enakimi pogoji sodelovali v projektih in projektnih konzorcijih II. stebra programa Obzorje Evropa. Takšno sodelovanje tudi za slovenske raziskovalke in raziskovalce predstavlja dobro priložnost za sklepanje novih mednarodnih povezav.

Države, pridružene Obzorju Evropa s 1. januarjem 2024

Že julija 2023 je pridružitveni sporazum z EU podpisala Nova Zelandija, s čimer so njene raziskovalke in raziskovalci ter drugi upravičenci s 1. januarjem 2024 postali upravičeni do enakopravnega sodelovanja v aktivnostih II. stebra programa Obzorje Evropa.

Kanada je pogajanja z Evropsko komisijo zaključila novembra 2023 in je trenutno v fazi potrditve in podpisa pridružitvenega sporazuma, ki med drugim določa (tudi retroaktivno), da lahko kanadske raziskovalke in raziskovalci in drugi upravičenci v II. stebru programa Obzorje Evropa sodelujejo s 1. januarjem 2024.

Decembra 2023 je specializirana komisija za sodelovanje v programih Unije potrdila protokol o pridružitvi Združenega kraljestva programu Obzorje Evrope, ki zagotavlja podlago za sodelovanje raziskovalk in raziskovalcev v vseh delih in instrumentih programa z izjemo Evropskega inovacijskega sveta.  

Države v fazi pogajanj

Nedavno je Evropski svet sprejel pogajalski okvir za Švico glede sodelovanja v programu Obzorje Evropa. Ob začetku pogajanj bo tranzicijski dogovor upravičencem iz Švice omogočal sodelovanje pri projektih Evropskega raziskovalnega sveta za uveljavljene raziskovalce (angleško Advanced Grant) ter predvideva pridružitev celotnemu programu Obzorje Evropa s 1. januarjem 2025. Do takrat Švica uživa status tretje države in v programu sodeluje tako, da prispeva sredstva za udeležbo lastnih upravičencev.

Zaključena je faza preučitvenih pogovorov z Japonsko, s katero je Evropska komisija v imenu EU 15. maja 2023 začela uradna pogajanja za pridružitev.

Prav tako še vedno potekajo tudi uradno pogajanja z Marokom, kjer tudi ob prisotnosti nekaterih drugih političnih ovir še ni jasnega datuma zaključka pogajanj in morebitnega datuma sklenitve pridružitvenega sporazuma.

Že v letu 2023 so se začeli tudi tako imenovani preučitveni pogovori z Avstralijo in Singapurjem, ki pa doslej še niso vodili v začetek pogajanj.

Vsekakor velja ponoviti tudi oceno, da lahko pozitivne regionalne zgodbe, kot je to primer Južne Koreje za Azijo ali Nove Zelandije za Oceanijo, pripomorejo k pospeševanju procesa in odločitev tudi v primerih držav, ki trenutno še razmišljajo o pridružitvi programu Obzorje Evropa.

S 1. januarjem 2024 so Obzorju Evropa pridružene naslednje tretje države: Albanija, Armenija, Bosna in Hercegovina, Ferski otoki, Gruzija, Islandija, Izrael, Južna Koreja, Kanada, Kosovo, Moldavija, Črna gora, Severna Makedonija, Norveška, Nova Zelandija, Srbija, Tunizija, Turčija, Ukrajina in Združeno kraljestvo.